Uutenavuotena tehdään uudenvuodenlupauksia ja mikä parasta, herkutellaan ystävien ja perheen kanssa. Uudenvuoden menun määrittelee paljon se, kuinka uuttavuotta juhlitaan: isommalla porukalla vai tiiviimmällä kokoonpanolla. Lue alta meidän parhaimmat vinkit ja herkullisimmat reseptit juhlahumuun!
Uudenvuoden makeimmat jälkiruoat
Mikä kruunaisi paremmin vuoden päättymisen ja uuden vuoden alkamisen kuin kakku. Mansikkasuklaakakku valmistetaan ilman uunia. Kakun pohja valmistetaan suklaasta, banaanista ja hiutaleista ja pakastetaan noin tunnin ajan. Sen jälkeen sekoitetaan täytteen ainekset, taatelit, cashewpähkinät ja mansikat, ja kakku pakastetaan uudellaan parin tunnin ajan. Tarjoile uutenavuotena raikasta ja makeaa jäädytettyä kakkua.
Kuohuviinikakku valmistetaan nimensä mukaisesti kuohuviiniä käyttäen. Kuohuviiniksi kakkuun sopii vähän halvempikin makeahko kuohari. Tämän kakun kanssa sopii mainiosti kinuskikastike. Voit käyttää valmista kastiketta tai keittää itse kuoharikinuskikastikkeen. Kakun voi myös leipoa ajoissa ja tarvittaessa pakastaa. Kakku kannattaa kuitenkin koristella vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy kauniina.
Suklaa on kestosuosikki ja sopii suurimman osan suosikkeihin. Valmista makea Pätkiskakku tai jatkojalosta tätä kakun ohjetta myös muille suklaa-karkkipatukoille, vaikkapa Geishalle tai Daimille.
Suklaaunelmatäytekakussa ei suklaata säästellä. Tämä täyteläinen kakku hurmaa varmasti kanssajuhlijat ja vuoden voi aloittaa makeammin kuin koskaan.
Ruokaisat salaatit
Salaatti on raikas lisä juhlatarjoiluihin. Voit tarjoilla sitä esimerkiksi pizzan tai erilaisten pikkusuolaisten lisukkeena. Lämmin fusilli-pastasalaatin aineksia paistetaan hyvin nopeasti kuumalla pannulla ja joukkoon lisätään pastaa sekä manteleita tai pähkinöitä. Makua ja täyteläisyyttä tuo vuohenjuusto. Pastasalaatti zorbas valmistetaan Myllyn Paras Kierrepastasta ja oliiveista sekä fetasta.
Jos kaipaat ruokaisampia salaatteja, niin valmista ruokaisa ja raikas Savukalasalaatti.
Pasta, joka keitetään salaattiin, ei saa keittää liikaa. Pastan tulee olla napakkaa hampaissa eli "al dente".
Pastan voi myös halutessaan korvata keitetyillä uusilla perunoilla tai sitten voit käyttää molempia yhtä aikaa. Hedelmäinen broileripastasalaatti riittää vähän isommallekin porukalle eli siitä riittää noin 12-15 annosta. Ruokaisuutta salaattiin tuovat pasta sekä turkkilainen jogurtti, joka on maustettu currylla. Mango, ananas ja omena tuovat ihanaa makeutta suolaisen salaatin makupariksi.
Texmex
Miten olisi uudenvuoden juhlat yhdessä kokaten? Meksikolainen keittiö ja texmex-ruoat sopivat täydellisesti illanviettoon yhdessä ystävien tai perheen kanssa.
Texmex-ruoka on värikästä ja maukasta, jolloin se sopii monenlaiseen makuun raaka-aineita varioiden.
Meiltä löydät monenlaista texmex-keittiöön sopivaa reseptiä. Valmista Myllyn Paras Kauratortilloista herkullisesti marinoiduista kanoista Kanafajitas tai vegaaniseen ruokavalioon sopiva Fajitas vegestyle. Löydät meiltä myös maukkaimmat täytteet tortilloihin. Kaura Rieska Tortilla "street taco" tarjotaan maustettujen lihapalojen, ranskankerman sekä kasvisten kera ja reseptin valmistat nopeasti alle puolessa tunnissa. Jos taas kaipaat tortillaa suomalaisella twistillä, valmista Kaura Rieska Tortilla kylmäsavulohella ja leipäjuustolla. Voit myös varioida Mustapapu-jauhelihatortilloja makusi mukaan; kun rullaat ne pötköiksi, voit kutsua niitä burritoiksi tai jos heität sekaan juustoa ja paistat taitettuina, saatkin tarjolle quesadilloja.
Löydät meiltä monenlaisia texmex-varioituja reseptejä, jotka sopivat täydellisesti illanistujaisiin, kuten Texmex-salaattipiirakka, joka on piirakkataikinan sisään valmistettu salaatti. Juustoiset texmex-vohvelit ovat nimensä mukaan texmex-keittiöön sopivalla twistillä maustetut jauhelihatäytteiset vohvelit. Aina ei ole pakko siis käyttää tortillalettuja.
Oletko ikinä kokeillut tehdä nachopeltiä makaronilla? Nyt löydät meiltä myös herkullisen reseptin Pastapeltiin. Tämä peltiruoka valmistetaan siis samalla tavalla kuin nachopelti, mutta nachojen sijasta käytetään Myllyn Paras Putkipastaa.
Pizzat
Pizzat sopivat niin isolle kuin pienemmällekin porukalle. Pizzat ovat helposti varioitavissa jokaiseen makuun ja jokainen voi rakentaa oman pizzansa tarjolla olevista raaka-aineista. Maistuisiko Vuohenjuusto-tomaattipizza tai Tomaatti-mozzarellapizza?
Tiesitkö, että voit myös valmistaa pizzan Lehtitaikinaan? Katso näppärä resepti Lehteviin kasvispizzoihin ja Lehtevään Nyhtispizzaan. Näissä täyte koostuu mifusta, paprikasta, sipulista ja kirsikkatomaateista.
Pizzapohjia voi varioida monella eri tapaa. Meiltä löydät hauskat reseptit Pizza vohveliraudalla, Merellinen pizzapannari ja Saksipizza, jossa pizza on tehty ruisleipään. Tai miten olisi hauskat Pizzaletut, jotka on tehty Myllyn Paras Lettu- ja vohvelitaikinaan tai esimerkiksi Porkkanalettujauhoihin?
Isommalle porukalle kannattaa valmistaa pellillinen pizzaa. Tee muutama pellillinen niin varmasti on makumaailmaltaan kaikille sopivia. Hyviä reseptejä ovat: Pellillinen pizzaa, Vappu Pimiän pizza, Pannupizza Americana sekä Kantarellipizza Pekonitäytteellä.
Löydät resepteistämme myös Paras pizzapohja ohjeen. Tai jos haluat päästä vähän helpommalla, niin ota käyttöön valmis pizzataikina: Myllyn Paras Pyöreä Pizzataikina.
Pikkusuolaiset
Jos juhlat jatkuvat myöhään illalle, on kiva tarjota iltanaposteltavaa ja mikä siihen sopisi paremmin kuin pikkusuolaiset leivonnaiset. Jos sinulta on jäänyt joulusta torttu-, voi- tai lehtitaikinaa, niin pieniin suolaisiin leivonnaisiin saat ne hyvin käytettyä.
Pakastetaikinoista voi valmistaa muutakin kuin torttuja eli monenlaista suolaista naposteltavaa.
Erimakuisilla täytteillä valmistettuihin sarviin sopii erinomaisesti niin voi-, torttu- kuin lehtitaikina. Jos tykkäät mausteisemmasta mausta, leivo Tuliset salami-voisarvet, jos taas haluat vähän perinteisempiä makuja niin valmista Juustosarvet tai Kinkkusarvet. Sarvien sisään sopii myös täyteläinen rahkatäyte, katso tästä ohje Suolaisiin rahkasarviin, jotka saavat makunsa erilaisista yrteistä.
Pyöreästä pizzataikinasta valmistat näppärästi myös Pizzapuustit, jotka täytetään tomaattimurskalla, ilmakuivatulla kinkulla, emmentaljuustoraasteella ja sinihomejuustolla. Tai valmista sormin syötäviä kierteitä, jotka nautitaan heti kuumina dipin kanssa. Erilaisilla täytteillä saat erimakuisi kierteitä, tässä reseptissä on käytetty pepperonisalamia ja mozzarella-emmentaljuustoraastetta. Reseptissä myös ohje herkulliseen ranch-dippiin.