Meksikon ja Teksasin osavaltion ruokakulttuureja yhdistelevä texmex -keittäminen on joskus hämmentävän sekavaa terminologialtaan. Tortillalätty, johon kastike ja muut ainekset kipataan on muodoltaan aina pyöreä ja valmistettu vehnäjauhoista, maissista tai – Myllyn Parhaan omalla reseptillä – kaurasta, vehnästä ja maissitärkkelyksestä. Se miten tortillalätty taitellaan taas määrittää ruokalajin nimen.

Puoliksi taitettu ja grillattu juustotäytteinen on nimeltään quesadilla, rullaksi kääräistyä täytettyä tortillaa kutsutaan burritoksi ja avolavamalli taas tottelee nimeä taco (tacoissa maissi- tai vehnälätyt ovat yleensä pienempää kokoa, mutta ei aina).

Oheisia mustapapu-jauhelihasekoituksella täytettyjä tortillalättyjä voit siis kutsua halutessasi burritoiksi, kun rullaat ne pötköiksi. Jos heität kelkkaan juustoa ja grillaat komistukset taitettuina saat tarjolle quesadillaa.

Ainekset 4:lle 2 kpl tortillaa annosta

1
pkt
tortilloja (8 kpl)
Täyte:
3
rkl
kasvisöljyä
1
pieni sipuli hienonnettuna
5
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
rkl
juustokuminaa
1
rkl
korianteria
½
tl
cayennepippuria
1
rkl
oreganoa
400
g
jauhelihaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tlk
tomaattimurskaa
1
prk
GoGreen mustapapuja
Lisukkeeksi:
oman maun mukaan limeä, avokadoa, guacamolea, silputtua salaattia ja cheddaria

Ohje

1. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuli jatkuvasti sekoittaen kuultavaksi ja pehmeäksi. Älä polta. Lisää pannulle valkosipuli, juustokumina, korianteri, cayennenpippuri ja oregano. Jatka paistamista reilu minuutti jatkuvasti sekoittaen.

2. Lisää pannulle jauheliha ja paista, kunnes liha alkaa ruskistua. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää etikka ja sekoita hyvin. Kaada mukaan tomaattimurska.

3. Anna hautua 10 minuuttia lempeällä lämmöllä. Lisää sekaan pavut liemineen ja anna hautua vielä 20 minuuttia.

4. Lämmitä tortillat mikrossa tai uunissa paketin ohjeen mukaan.

5. Täytä tortillat keitetyllä riisillä ja kastikkeella. Ripottele päälle haluamasi lisukkeet ja kietaise rullaksi. Nauti heti.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Voit myös tehdä tortillat itse

Testaa reseptimme kauraisista tortilloista, joissa vehnäjauhot helpottavat leivontaa, maissi parantaa rakennetta ja kaura lisää viljaista maukkautta.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.