Kurpitsasta tulee monelle mieleen ympärivuotisesti myytävä kesäkurpitsa sekä syksyllä myymälöihin ilmestyvät värikkäät kurpitsat eri muodoissaan. Kurpitsat jaetaankin kesä- ja talvikurpitsoihin, joista jälkimmäisen sato kypsyy syksyksi. Talvikurpitsoilla on kova kuori, jonka ansiosta ne säilyvät hyvin.
Kurpitsat ovat ravintoarvoltaan kuitupitoisia, joten niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti.
Miedohkona raaka-aineena kurpitsat sopivat erittäin monipuolisesti niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon sekä leivontaan. Kurpitsoista voi tehdä perinteiseen tapaan myös etikkaliemessä säilöttyä pikkelssiä, joka maistuu erityisesti lihojen ja paistiruokien kera. Syksyn kurpitsasesonkiin kuuluvat irvistävät kurpitsalyhdyt, jotka ovat myös meillä Suomessa olennainen osa halloween-juhlia. Rekvisiitan lisäksi kurpitsoja käytetään monesti halloween-tarjoiluissa, kuten tässä Mausteinen kurpitsakeitto sekä juustomuumiot -reseptissä.