Blinit ovat perinteisiä tattarijauhoista valmistettuja ohukaisia, jotka tarjoillaan usein smetanan, mädin ja sipulin kera. Ne ovat täydellinen valinta juhlapöytään tai talvisiin illanistujaisiin, tuoden mukanaan ripauksen slaavilaista tunnelmaa. Blinien valmistus vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee vaivan. Tutustu kokoelmaamme ja löydä oma suosikkireseptisi!

Rullaa alaspäin, niin saat tietää, mistä kuohkeat ja herkulliset blinit ovat saaneet alkunsa.

Blini-ruoan historia

Blinit ovat perinteisiä itäeurooppalaisia pannukakkuja, jotka ovat olleet osa slaavilaista ruokakulttuuria jo vuosisatojen ajan. Niiden alkuperä voidaan jäljittää muinaisiin slaavilaisiin perinteisiin, joissa ne symboloivat aurinkoa ja vuodenaikojen vaihtelua. Blinit valmistettiin alun perin kevätjuhlan, Maslenitsan, aikana, joka merkitsi talven loppua ja kevään saapumista.

Reseptin historia

Alun perin blinit valmistettiin tattarijauhoista, jotka olivat helposti saatavilla maaseudulla. Ajan myötä vehnäjauhojen yleistyminen johti kevyempiin ja ilmavampiin blineihin. Blinit ovat kehittyneet yksinkertaisesta maalaisruoasta kaikkien yhteiskuntaluokkien suosimaksi herkuksi, ja niistä on tullut olennainen osa slaavilaista ruokakulttuuria.

Raaka-aineet

Perinteiset blinit valmistetaan hiivataikinasta, joka jätetään kohoamaan ja sitten laimennetaan maidolla, hapatetulla maidolla ja kylmällä tai kiehuvalla vedellä. Nykyään blinit voidaan valmistaa myös vehnäjauhoista, kananmunista, maidosta, hunajasta tai sokerista, suolasta, leivinjauheesta ja voista.

Milloin blinejä yleensä syödään

Blinit valmistetaan perinteisesti talven lopussa juhlistamaan uuden auringon syntymää (Maslenitsa, eli "pannukakkuviikko"). Tämä perinne on omaksuttu ortodoksisessa kirkossa keinona käyttää maitotuotteet pois ennen suuren paaston alkua. Blinit ovat myös suosittuja juhlaruokia ja niitä syödään usein erilaisissa juhlissa ja perhetapahtumissa ympäri vuoden.

Blinien käyttö Suomessa

Suomessa blinit ovat erityisen suosittuja talvella, ja niitä nautitaan usein ravintoloissa järjestettävien bliniviikkojen aikana, jotka kestävät useita viikkoja tammi-helmikuussa. Blinit valmistetaan yleensä tattarijauhoista ja paistetaan voissa, jolloin niistä tulee kuohkeita ja rapeita. Blinien kanssa tarjotaan perinteisesti mätiä, smetanaa, sipulia, graavilohta tai kylmäsavulohta. Suomessa blinit ovat myös suosittuja juhlaruokia ja niitä nautitaan usein perhe- ja ystäväpiirissä.