Englantilaistyyppinen ja jouluinen kuivakakku on täydellinen lisä joulun kahvipöytään tai joulumyyjäisiin. Tämä jouluinen kuivakakku on täynnä hedelmiä, mantelirouhetta ja mausteita, jotka luovat ihanan täyteläisen maun. Erinomainen vaihtoehto on myös valmistaa kuivakakku etukäteen ja pakastaa se, jolloin voit nauttia siitä myöhemmin esimerkiksi adventtikahveilla tai tarjoilla sitä joulun kiireiden keskellä.

Kakun leivonnassa käytetään erikoisvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja. Erityinen niksi kakun onnistumiseen on lisätä kananmunavaahtoon välillä hieman jauhoja, mikä ehkäisee rasva-muna-sokeriseoksen leikkaantumisen. Tämä takaa tasaisen ja kuohkean taikinan, jonka ansiosta kuivakakku onnistuu varmasti joka kerta.

Kakun hedelmistä, kuten säilykekirsikoista, aprikooseista ja rusinoista, tulee juhlan makua, ja manteli- tai appelsiinilikööri viimeistelee herkullisen kokonaisuuden.

Ainekset kakkuvuoka (n.2 l), noin 10 annosta

200
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
3
munaa
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
mantelirouhetta tai kookoshiutaleita
1
dl
punaisia ja vihreitä säilykekirsikoita pilkottuna
1
dl
kuivattuja, pehmeitä aprikooseja pilkottuna
1
dl
(vaaleita) rusinoita tai viikunoita pilkottuna
dl
manteli- tai appelsiinilikööriä)

Ohje

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele pyöreä torvellinen tai pitkänomainen kakkuvuoka ja korppujauhota se tasaisesti kauttaaltaan.
  2. Pilko kuivatut hedelmät. Laita ne halutessasi likööriin maustumaan.
  3. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää joukkoon kaksi munaa yksitellen hyvin vatkaten.
  4. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja lisää siitä pieni osa vaahtoon. Vatkaa vielä kolmas muna vaahtoon.
  5. Sekoita taikinaan loppu jauhoseos, mantelirouhe, valutetut pilkotut säilykekirsikat ja liotetut aprikoosi- ja viikunapalat/rusinat. Kaada taikina kakkuvuokaan, tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 50–60 minuuttia.
  6. Kumoa hetken jäähtynyt kakku ja anna kakun tasoittua vähintään seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Kakkua voi säilyttää pidempäänkin kylmässä (jääkaapissa). Tarjolle otettaessa kakkua voi kostuttaa halutessaan liköörillä tai säilykekirsikkatölkin liemellä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.