Itsetehdyt sämpylät harvemmin tuottavat pettymystä aamiaispöydässä istuville.
Minä leivon sämpylöitä käytännössä joka viikonloppu.
Niihin voi upottaa jauho-, lese- ja hiutalepussien jämät, puurot tai raastaa juureksen kannikat, uskalla vaan kokeilla!
Ainekset annosta
Ohje
- Helpoimmalla pääset, kun teet taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi nousemaan. Aamulla ei tarvitse kuin leipoa sämpylät, paistaa ne ja avot, pöydässä on itsetehtyä leipää. Kun teet taikinan tällä menetelmällä, jätä taikina vähän tavallista löysemmäksi ja saat aikaan mehevämpiä sämpylöitä! Jos kohotat taikinaa yön yli jääkaapissa, hiivaakaan ei tarvitse niin paljon, tuplaa hiivan määrä, jos annat taikinan kohota vain tunnin. Muista laittaa taikinaan suolaa, sillä mauton leipä ei maistu miltään.
- Liuota hiiva (jos käytät tuorehiivaa) veteen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja/leseitä/hiutaleita dl kerrallaan. Jos käytät puuroa tai juuresraastetta, voit vähentää nesteen määrää noin 1 dl:lla. Kun taikina alkaa sakeutua, vaivaa hieman, mutta jätä taikina löysäksi. Lisää vielä pari lorausta öljyä ja vaivaa vähän. Jätä liinan alle kohoamaan yön yli.
- Aamulla laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Leivo taikina sämpylöiksi ja jos haluat niihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle noin 1 dl vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Nauti!
Kommentteja ja keskustelua
In reply to Pitääkö nesteen olla lämmintä by Anonymous (not verified)
Noin järkyttävällä hiivamäärällä (koskee edelleen vain pitkää kylmäkohotusta) sämpylät repeilevät ja kohoavat uunissa ihan holtittomasti, lisäksi maku kärsii huomattavasti. Nesteen tulisi myös olla mahdollisimman kylmää, sillä taikina lämpenee vaivattaessa ja tulee sama lopputulos. Sokeri/hunaja vielä kiihdyttää hiivan toimintaa.
In reply to Montako vuorokautta taikina by Anonymous (not verified)
In reply to Kohotetaanko näitä ennen by Anonymous (not verified)
In reply to Hei, laitoin kuivahiivapussin by Anonymous (not verified)
In reply to Taikina on todennäköisesti by Kuluttajaneuvonta
In reply to Paljonko olisi pitänyt by Anonymous (not verified)
In reply to Jos tästä tekee puolet yhtenä by Anonymous (not verified)
Reseptissä kehoitetaan kaatamaan "...uunin pohjalle 1 dl vettä...", lisäisin siihen, että vesi laitetaan uuniin laakeassa matalassa uuninkestävässä astiassa. Ihan vaan uusavuttomille leipojille ohjeeksi.
Terv nimim maajussin morsian
In reply to Hyvät sämpylän tuli. by Anonymous (not verified)
Terveisin uusavuton
In reply to Kuinkahan monta sämpylää by Anonymous (not verified)
In reply to Mihin aikaan illasta taikinan by Anonymous (not verified)
In reply to Taikina oli yön yli by Anonymous (not verified)
Pitääkö jääkaapissa yön yli sämpylätaikina (sämpylät pellillä) kohottaa ennen paistamista?
In reply to Miks sämpylöihin pitää by Anonymous (not verified)
In reply to Eikö sämpylöitä kohoteta enää by Anonymous (not verified)
In reply to Kaada uunin pohjalle 1dl by Anonymous (not verified)
In reply to Jos käyttää kuivahiivaa, by Anonymous (not verified)
In reply to Kuivahiiva tarvitsee lämpimän by Kuluttajaneuvonta
In reply to Eikö maito mene pahaksi, jos by Anonymous (not verified)