Jättikeksi sopii täydellisesti esimerkiksi lahjaksi tai kortiksi syntymäpäiväsankarille tai vaikka äitien- tai isänpäivänä. Voit kirjoittaa keksiin oman onnittelutekstin tai sankarin nimen. Keksin voi paketoida kauniisti paistopussiin tai muuhun vastaavaan elintarvikekelpoiseen pussiin, joka toimii hyvänä suojana valmiille keksille. Keksin alle kannattaa laittaa vielä tueksi esimerkiksi kakkupahvi tai lautanen, sillä keksi voi muuten mennä kuljetuksessa helposti rikki.

Jättikeksi on todella helppo valmistaa Myllyn Paras Cookietaikinasta. Taikina vain sulatetaan ja painellaan pyöreään muotoon, jolloin mukana voi olla jopa perheen pienimmätkin. Keksin voi paistaa ihan sellaisenaan leivinpaperin päällä uunipellillä, mutta kauniin symmetrisen keksin saat, kun laitat irtopohjavuoasta reunaosan keksin ympärille. Keksitaikina kannattaa jättää hieman reunusta pienemmäksi, niin taikina leviää juuri sopivasti paiston aikana. Voit käyttää halutessasi keksin koristeluun erilaisia karkkeja, suklaanappeja, sokerimassakoristeita tai vakka strösseleitä.

Ainekset annosta

Pikeeri eli tomusokerikuorrute:
1
kananmunan valkuainen
2
tl
sitruunamehua
3
dl
tomusokeria
(elintarvikeväriä)
(karkkeja, suklaanappeja, sokerimassakoristeita)

Ohje

  1. Sulata keksitaikina noin puolen tunnin ajan huoneenlämmössä.
  2. Painele taikina uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi (noin 22 cm) keksiksi.
  3. Laita taikinan ympärille irtopohjaisen kakkuvuoan (noin 24 cm) reunus paiston ajaksi, jotta keksi pysyy paiston aikana symmetrisenä. Keksin ja reunuksen väliin saa jäädä noin yhden senttimetrin rako ennen paistoa. Voit paistaa keksin myös ilman reunusta, mutta silloin lopputulosei ole välttämättä täysin pyörä ja symmetrinen.
  4. Paista keksiä 170-asteisessa uunissa noin 11-12 minuutin ajan. Keksi saa olla tässä vaiheessa pehmeä. Anna keksin jäähtyä hetki.
  5. Valmista keksin jäähtyessä pikeeri, eli tomusokerikuorrute, mittaamalla vatkauskulhoon valkuainen, sitruunamehu sekä noin puolet tomusokerista. Vatkaa hetki ja lisäile tomusokeria joukkoon sen verran, että saat koostumuksesta tarpeeksi jämäkän.
  6. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikevärillä.
  7. Lusikoi pikeeri pursotuspussiin ja pursota se haluamallasi tavalla keksin päälle. Voit käyttää koristeena pelkästään pikeeriä, tai ripotella koristeita pikeerin päälle ja vaikka liimata pikeerillä erilaisia karamelleja sekä muita syötäviä koristeita keksin pintaan kiinni. Voit myös kirjoittaa pikeerillä haluamasi onnittelutekstin tai saajan nimen keksiin.
  8. Anna pikeerin kovettua, ennen kuin paketoit keksin.

VINKKI: Voit kokeilla pikeerin koostumusta sekoittamalla sitä ja nostamalla pienen huipun pikeerimassasta. Jos pikeeri leviää, lisää vielä hieman tomusokeria. Jos pikeeri pitää muotonsa, niin se on valmis pursotettavaksi.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.