Someleipuri Leenan mausteinen omenapiirakka on täynnä syksyn parhaita makuja: hapanta omenaa, makeaa vaniljaa ja oikein reilusti lempeitä mausteita. Ja mikä parasta – tämä piiras ei vaadi sokerileipurin otteita, vaan työtäsi helpottaa Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina.
Ainekset 1 piiras, noin 8 annosta
Ohje
Omenatäyte:
-
Valmista omenatäyte hyvissä ajoin – vaikka jo leivontaa edeltävänä päivänä.
-
Kuori omenat, poista keskustat ja lohko paloiksi (n. 1,5 x 1,5 cm).
-
Laita palat kattilaan ja purista päälle sitruunamehu. Lisää mausteet, fariinisokeri ja vesi.
-
Kiehauta n. 10 min sekoitellen. Sammuta sitten liesi ja jätä omenat maustumaan.
-
Jos leivot piirakan jo samana päivänä, anna omenoiden jäähtyä kunnolla.
Pohja ja täyttö:
-
Ota Kauramurotaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tunti ennen leivontaa.
-
Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
-
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista uunin keskitasolla 10 min.
-
Sekoita vaniljarahka sekä kananmuna ja levitä sekoitus piirakkapohjan päälle. Jos haluat täytteeseen lisää makeutta, sekoita täytteeseen myös 0,5 dl sokeria.
-
Siivilöi jäähtyneestä omenatäytteestä ylimääräinen neste pois.
-
Levitä omenatäytteestä n. 7 dl rahkan päälle. Jätä loput tarjoiltavaksi piirakan “kylkiäisenä” tai kaurapuuron kaverina.
Kauratosca ja paisto:
-
Sekoita sulaan voihin kaurahiutaleet, sokeri ja vehnäjauhot. Levitä tasaisesti piirakalle.
-
Paista 175 °C uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes kauratosca saa kauniin värin.
-
Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön ja ylimääräisen omenatäytteen kera.
Kommentteja ja keskustelua