Mitä on bircher? Sveitsiläinen tohtori ja ravitsemustieteilija Maximilian Bircher-Banner keksi syöttää potilaille hoitolaitoksessaan raakoja kaurahiutaleita erilaisten hedelmien ja pähkinöiden kyydillä. Reseptistä ja kokista riippuen hiutaleita liotetaan vedessä tai mehussa yön yli, joskus vain vartin. Maitotuotteet, jogurtti, kerma tai jopa creme fraiche kuuluvat usein reseptiin, mutta ilmankin pärjää. Myös hedelmien ja pähkinöiden suhteen sana on vapaa. Yleisin tuttavuus bircherissä on omena, varsinkin hapokas Granny Smith -lajike ja erilaiset kuivatut hedelmät rusinoista aprikooseihin. Pähkinöistä etenkin saksan- ja hasselpähkinät toimivat erinomaisesti.

Ainekset 2:lle annosta

2
kirpakkaa omenaa (esim. Granny Smith)
1
dl
kauramaitoa
dl
omenamehua
1
limen kuori raastettuna
1
tl
hunajaa
Lisukkeeksi:
murskattuja pähkinöitä, pistaaseja, saksanpähkinöitä, cashew-pähkinöitä...

Ohje

  1. Kuori toinen omenoista, poista siemenkota ja raasta.

  2. Sekoita omenaraaste, kaurahiutaleet, kauramaito, omenamehu, limen kuori ja hunaja kulhossa. Peitä kannella ja laita jääkaappiin yön yli maustumaan.

  3. Kuori toinen omenoista, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Jaa seos kulhoihin. Koristele omenasiivuilla ja murskatuilla pähkinöillä.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.