terv . toini kärnä Nurmes.
Jouluinen leipä voi olla myös kaurapohjainen, jouluisin maustein maustettu leipä.
Tee leipätaikinalle ensin löysä juuri, joka saa käydä vaikka yön yli jääkaapissa. mJuuren käyminen tuo leivälle hapokasta makua, joka sopii hyvin yhteen makeiden mausteiden kanssa.
Kaunis ja hyvältä maistuva pinta leivälle syntyy hunajavedellä, kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla.
Ainekset 2-3 kpl annosta
Ohje
-
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää hunaja ja marmeladi sekä hiivaleipävehnäjauhot, kauraleseet ja -hiutaleet. Sekoita.
-
Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli.
-
Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet ja rasva. Vaivaa sekaan jauhoja niin, että saat kunnon kimmoisan taikinan. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 6-9 pitkää (n. 30 cm) säiettä ja tee aina kolmesta säikeestä yksi letti. Kierrä letti löysälle kiepille niin, että saat ympyrän mallisen leivän. Tai jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä jokaisesta iso pyöreä limppu (tee pyöritellen kuin pikkupullia).
-
Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Voitele leipien pinnat hunajavedellä, koristele kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.
VINKKI! Kokeile myös perinteistä joululimppua!
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
terv . toini kärnä Nurmes.