Joulutunnelmaan pääsee leipomalla jouluisin maustein leipää, sen voi tehdä etukäteen pakastimeen joulua varten tai antaa lahjaksi vaikka pikkujouluissa.
Mausteisuutta korostaa piimäpohjaan tehty makeahko taikina.
Leivässä olevat lisät: rusinat, taatelit tai luumupalat tuovat leipään joulun maut.
Tässä taikinaan on tehty juuri, se tuo "käydessään" aromia taikinaan. Kun tehdään juuri, hiiva käy jo siinä.
Taikinan ensimmäisen kohotuksen voi siksi unohtaa, eli leivo taikina vain suoraan leiviksi. Helpoiten selviät, kun laitat taikinan vuokiin ja sitten vain kohoamaan ja kohotettu leipä uuniin.
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi, omenasose ja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.
Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi. Laita taikinaa pitkiin tai rengasmallisiin voideltuihin uunivuokiin tai leipä-, kakku- tms. vuokiin. Taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää.
Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Voit voidella leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä. Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.
Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta ja uunin paisto-ominaisuuksista. Paistumista kannattaa aina seurata saadakseen parhaan paistotuloksen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Muheva leipä! Korvasin osan jauhoista maltailla, jätin pomeranssin kuoret pois, tein piimäään, mutta jäin kaipaamaan makeutta, seuraavalla kerralla mehuun. Kuivahedelmiä ja pähkinöitä laitoin isolla kädellä, Nam,nam;))