Joulutunnelmaan pääsee leipomalla leipää jouluisin maustein.

Leivän voi tehdä pakastimeen ennakkoon joulua varten tai antaa lahjaksi vaikka pikkujouluissa.

Mausteisuutta korostaa piimäpohjaan tehty makeahko taikina. Punajuuri antaa makua ja tuo jouluisen värin limpulle.

Tässä taikinaan on tehty juuri, se tuo "käydessään" aromia taikinaan. Kun tehdään juuri, hiiva käy jo siinä. 

Helpoiten selviät, kun laitat taikinan vuokiin ja sitten vain kohoamaan ja kohotettu leipä uuniin.

 

Ainekset 2-3 limppua tai noin 15-20 pientä leipästä muffinivuokiin annosta

Juuri:
5
dl
piimää
50
g
hiivaa
½
dl
siirappia
500
g
punajuurisosetta (kypsää)
Taikina:
2-3
tl
suolaa
2
tl
fenkolia tai kuminaa
2
tl
pomeranssinkuorta
1
dl
manteli- tai pähkinärouhetta
50
g
voisulaa
Voiteluun:
siirappia, vettä

Ohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi, punajuurisose ja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli.

  2. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi. Laita taikinaa pitkiin tai renkaanmallisiin voideltuihin uunivuokiin tai leipä-, kakku- tms. vuokiin. Taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää.

  3. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettyinä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 30-35 min kauniin ruskeiksi. Voitele leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä. Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Samalla ohjeella saat pieniä leipäsiä, kun jaat taikinan isohkoihin muffinivuokiin. Paistoaika muffinivuokien koosta riippuen 12-20 min.

Katso videovinkit

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.