Suolaa ei saa lisätä juureen, vaan vasta taikinaan.

Juuri antaa enemmän makua taikinaan.

Taikinan tulee olla löysähkö, jolloin ei tule "tiukka" vaan pehmeä, oikeanlainen leipä!

Juuren voi tehdä myös edellisenä päivänä ja pitää yön yli jääkaapissa, jolloin tuore leipä on hyvin maistuvaa!

Ainekset 3 isoa hiivaleipää annosta

Juuri:
½
l
vettä
30
g
hiivaa (⅔ pkt)
2
rkl
siirappia
Taikina:
2
tl
suolaa
30
g
juoksevaa margariinia tai öljyä

Ohje

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

  2. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää.

  3. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. Kuidukas -leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.