Ainekset 1 voileipäkakku (2 saaristolaisleipää), noin 10 annosta
Ohje
Saaristolaisleipä:
-
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää kaikki muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.
-
Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen voideltuun paistovuokaan (suorakaide) ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia liinan alla.
-
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti.
-
Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
-
Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla.
-
Laita leivät viileään tekeytymään 2-3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranee.
Voileipäkakku:
-
Leikkaa saaristolaisleipä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi (5 kpl). Valmista täytteet valmiiksi.
-
Hienonna kylmäsavulohi veitsellä pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli ja vuohenjuusto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä hetki jääkaapissa. Valuta mäti siivilässä. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon loput aineet ja sekoita. Tarkista maku.
-
Kostuta leipäviipaleet kevyesti maidolla leivinpaperin päällä. Kokoa kakku siten, että joka toinen kerros on kylmäsavulohitäytettä ja joka toinen mäti-punasipulivaahtoa. Täytekerroksia tulee neljä.
-
Notkista tuorejuusto kermalla ja kääntele joukkoon tilli. Peitä kakun pinta seoksella, jätä reunat ’nakuiksi’. Koristele pinta lohiviipaleilla, herneillä ja retiisiviipaleilla. Viimeistele yrteillä ja/tai versoilla
HUOM! Paras voileipäkakku syntyy siten, että valmistat kakun edellisenä päivänä tekeytymään ja kuorrutat ja koristelet sen vasta seuraavana päivänä. Kääri täytetty voileipäkakku napakasti ensin leivinpaperiin ja sitten kostutettuun keittiöliinaan. Nosta kakku vadilla tai vuoassa jääkaappiin ja aseta vielä päälle kevyt paino. Näin kakku kostuu ja mehevöityy jääkaapissa parhaimmilleen.
Kommentteja ja keskustelua