Illanviettoon sopii hyvin itse leivottu patonki. Voit leipoa patongit myös puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista. 

Durumvehnäjauho parantaa patongin rakennetta: puolikarkeista vehnäjauhoista tehty taikina venyy ja vetäytyy, durumvehnäjauhoista tehty taikina venyy, mutta ei vetäydy. 

Laita uuniin paiston ajaksi 1-2 dl vettä esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia niin pinta pysyy rapeana.

Ainekset 2 kpl annosta

dl
vettä
20
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
Täyte 1 (1 patonki):
1
rkl
öljyä
½-1
valkosipulia puristettuna
Täyte 2 (1 patonki):
1
rkl
sulaa (laktoositonta) voita
1
tl
oreganoa
1
tl
kynteliä
1
tl
persiljaa
valkosipulia puristettuna)

Ohje

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi.

  2. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa.

  3. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.