Valmista tuulihattuja juhliin, yhdestä annoksesta syntyy n. 20 kpl.

Keväällä parsamousse on ihana täyte suolaisiin tuulihattuihin. Tuulihatut voivat olla myös makealla täytteellä, kokeile esim. erilaisia rahkoja.

Tärkeää tuulihattujen valmistuksessa on saada ne kohoamaan.

Muista tehdä taikina huolella, vatkaa munat erityisen hyvin, käytä paistoon vesihöyryä, äläkä avaa uuninluukkua paiston aikana.

Ainekset 15-20 kpl annosta

Tuulihatut:
dl
vettä
50
g
(laktoositonta) voita tai margariinia
tl
leivinjauhetta)
4
munaa
Parsamousse:
500
g
vihreitä parsoja tai 3 avokadoa+sitruunamehua
vettä + suolaa
1
tlk
(laktoositonta) ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
sokeria
tl
valkopippuria
Koristeeksi:
parsannuppuja
tuoretta kirveliä

Ohje

  1. Aloita tuulihattujen valmistus kiehauttamalla vesi ja rasva kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita, kunnes vesi-rasvaseos imeytyy jauhoihin. Kuumenna seosta uudelleen koko ajan sekoittaen. Taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi. Siirrä kattila taas pois levyltä ja sekoita joukkoon yksi muna. Anna taikinan jäähtyä jonkin aikaa.

  2. Lisää loput munista yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten. Leivinjauhe ei ole tarpeen, mutta varmistaa kohoamisen. Lisää se viimeisen munan kanssa. Pursota tai nosta kahdella kuumaan veteen kastetulla lusikalla taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille. Taikinasta tulee n. 40 pientä tai n. 20 isoa tuulihattua. Samalla, kun laitat tuulihatut uuniin, pirskota tai suihkuta leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä. Höyry edistää kohoamista.

  3. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa koosta riippuen 20-25 minuuttia. Tuulihatut ovat valmiit, kun ne ovat keveitä ja vaalean kullankeltaisia.

  4. Valmista parsatäyte seuraavasti. Huuhdo parsat ja poista puumaisin tyviosa. Paloittele parsat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Poista nopeammin kypsyvät nuput vedestä noin minuutissa. Keitä muuten varsia 3-5 minuuttia. Nosta parsat vedestä. Tai kuori ja pilko avokadot, sivele palat sitruunamehulla. Avokadoja ei keitetä.

  5. Soseuta sauvasekoittimella jäähtyneet parsojen varsipalat tai avokadopalat, lisää ranskankerma ja mausteet. Täytä tuulihatut soseella. Koristele parsannupuilla ja kirvelillä.

VINKKI: Voit leipoa tuulihatut etukäteen ja pakastaa ne. Täytä ne vasta tarjoamispäivänä. Täytteeksi sopii myös makea raparperitäyte, katso resepti.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.