Kun leivot tuulihattuja, mittaa ainekset tarkasti, älä käytä vajaita tai kukkuraisia mittoja.

Kiehauta voi-vesiseos kunnolla ennen jauhojen lisäämistä.

Lisää kaikki jauhot kerralla kiehuvaan voi-vesiseokseen.

Vatkaa keskikokoiset munat yksitellen taikinaan voimakkaasti vatkaten, käytä mieluiten sähkövatkainta.

Kun olet vatkannut taikinan valmiiksi, laita se heti pursotinpussiin ja pursota taikina joutsenten vartaloiksi ja kaula-pääosiksi.

Älä avaa uunin luukkua ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana, pidä mieluiten uuniluukku koko paiston ajan kiinni.

Rahkatäytteeseen tulevan rahkan tulee olla ”vanhanaikaista” maustamatonta kiinteää perusrahkaa, pehmeistä rahkoista syntyy helpolla liian löysä täyte leivonnaisiin.

Ainekset 10-15 kpl koosta riippuen annosta

Tuulihatut:
2
dl
vettä
100
g
voita tai leivontamargariinia
3
keskikokoista munaa
Hedelmärahkatäyte:
1
syöntikypsä mango
3-4
tuoretta aprikoosia tai 1-2 persikkaa
2
rkl
sitruunamehua tai sitruslikööriä (esim. Cointreau)
2
dl
vaahtoutuvaa kermaa
n. 3
rkl
tomusokeria
1
tlk
maustamatonta kiinteää rahkaa (200 g)
1
dl
paahdettuja mantelilastuja
Päälle:
tomusokeria

Ohje

  1. Mittaa vehnäjauhot tarkasti valmiiksi omaan kippoon.
  2. Kiehauta vesi ja rasva kattilassa kunnolla, ota pois liedeltä. Lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita puuharukalla, kunnes voi-vesiseos imeytyy jauhoihin ja taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi.
  3. Siirrä kattila vesialtaaseen, johon on laskettu kylmää vettä. Vatkaa heti tämän jälkeen hieman lämpimään taikinaan yksi muna. Vatkaa ainakin minuutti voimakkaasti. Anna seoksen jäähtyä n. 5 minuuttia ja lisää loput munat yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten, vatkaa kummankin munan lisäämisen jälkeen pari minuuttia.
  4. Kaada taikina heti pursotinpussiin, jossa on melko iso tylla eli pursotinterä (n. 1 cm aukko) tai muuhun pursottimeen, josta voi pursottaa pikkusormenpaksuista taikinanauhaa. Pursota taikinasta U-muotoisia kananmunan kokoisia soikeita pyörylöitä leivinpaperille, U:n sakarat saa pursottaa kiinni toisiinsa. Auki jäävä osa on joutsenen takapää eli siipien kärjet. Pursota taikinasta joutsenen kaulaa + joutsenen päätä muistuttavia osia pursottamalla numeron ”2” näköisiä kiekuroita leivinpaperille. Purosta näitä osia yhtä monta kuin pursotit vartaloja.
  5. Samalla, kun laitat tuulihatut uuniin, pirskota tai suihkuta leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä. Höyry edistää tuulihattujen kohoamista. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla tuulihattuosien koosta riippuen 15–25 minuuttia. Mikäli uuni on tehokas, 180 astetta riittää. Älä avaa uuniluukkua paiston aikana. Tuulihatut ovat valmiita, kun ne ovat keveitä ja vaalean kullankeltaisia. Anna tuulihattujen jäähtyä rauhassa.
  6. Valmista rahka. Kuori ja kuutioi ensin hedelmät pieniksi kuutioiksi ja laita ne hetkeksi kippoon marinoitumaan sitruunamehun tai liköörin kanssa. Vatkaa kermavaahto kovaksi vaahdoksi tomusokerin kanssa omassa kulhossa, vatkaa lopuksi rahka joukkoon. Mausta vaniljasokerilla. Paahda kuivalla pannulla mantelilastut ja lisää ne vaahtoon. Lisää joukkoon vielä hedelmäpalat.
  7. Täytä joutsentuulihatut juuri ennen tarjoilua, sillä liian aikaisin lisätty täyte pehmentää tuulihatun. Halkaise isot tuulihatut eli joutsenen vartalot (U:t) ja täytä ne laittamalla runsaasti rahkaseosta väliin. Aseta kaula paikoilleen vartalon etuosaan kiinni täytteeseen.
  8. Seulo lopuksi valmiille tuulihatuille kevyesti tomusokeria.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.