- Ota aineet huoneenlämpöön ajoissa. Sekoita leivinjauhe 3 dl:aan jauhoja.
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.
- Lisää muna ja jatka vaahdotusta muutama minuutti (lisää jauhoseoksesta jo 1 rkl, jos juoksettuu – johtuu lämpötilaeroista).
- Lisää joukkoon jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Mikäli valitset taikinaan lisättävän maustavan aineen, kuten kaakaojauhe, lisää se tässä vaiheessa.
- Nosta taikina 15–20 minuutiksi kylmään, jossa se kiinteytyy ja jolloin siitä on helpompi leipoa pikkuleipiä. Lämmitä uuni 200 °C:seen.
- Leivo pikkuleivät valitsemallasi tavalla (katso vinkkejä alla). Mikäli taikina on liian pehmeää valitsemiesi pikkuleipien leivontaan, lisää jauhoja (mieluiten alle ½ dl).
- Paista pikkuleipiä koosta riippuen uunin keskitasosta vähän ylemmällä tasolla 6–12 min.
- Anna jäähtyä.
ERILAISIA PIKKULEIPIÄ
Lisää 450 g:n murotaikinaan seuraavat aineet (lukee nimen alla).
PISTAASIPIKKULEIVÄT
Lisää taikinaan:
60 g pistaasipähkinöitä
Lisää pinnalle:
20 g rouhittuja pistaasipähkinöitä
1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä. Ø n. 3 cm:n tangoksi.
2. Leikkaa tangosta 1 cm:n viipaleita.
3.Nosta ne kumolleen leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
4. Paina haarukalla kahteen suuntaan paloihin pintakuvio kevyesti.
5. Ripottele pikkuleipien päälle pähkinärouhetta.
HILLOSILMÄT
Lisää pikkuleipien koloihin:
150 g paistonkestävää marmeladia (esim. appelsiini tai vadelma).
1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä tangoiksi.
2. Leikkaa niistä pieniä, n. 1 rkl:n kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi.
3. Siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
4. Paina pallot vähän matalimmiksi ja paina pikkusormella keskelle syvennys hilloa varten.
5. Täytä kolot ½–1 tl:lla marmeladia.
VIIPALEPIKKULEIVÄT, suklaa-pähkinä
Lisää taikinaan:
100 g rouhittua suklaata
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä (tmv.)
1. Leivo taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä Ø n. 3 cm:n paksuisia ja uunipellin pituisia tankoja.
2. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
3. Paina tankojen keskelle pituussuuntaan syvennys.
4. Ripottele syvennykseen pähkinä- ja suklaarouhetta.
5. Leikkaa paistetuista ja vähän jäähtyneistä tangoista vinoja viipaleita.
MUROÄSSÄT
Taikinanauhojen pinnalle:
3 rkl sokeria
2 tl kanelia
1. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä ohutta (Ø n. 1 cm) nauhaa, ja pätki se n. 12 cm:n pituisiksi paloiksi.
2. Sekoita matalalle pienelle lautaselle kaneli-sokeriseos.
3. Pyörittele nauhat seoksessa.
4. Siirrä nauhat leivinpaperin päälle väljästi ja käännä ne S-kirjaimen muotoon.
SHAKKIRUUDUT
Lisää puoleen taikinaan:
3 rkl sokeritonta kaakaojauhetta
1. Jaa taikina puoliksi ja sekoita toiseen puoleen kaakaojauhe. Saat vaalean ja tumman taikinan.
2. Leivo taikinoista ohuet (Ø n. 1 cm), pitkät nauhat. Pätki ne noin 20 cm:n palasiksi.
3. Asettele 2 eri väristä nauhaa kiinni tosiinsa ja niiden päälle toiset 2 eri väristä nauhaa niin, että eriväriset kohdat tulevat päällekkäin.
4. Painele reunat suoriksi eli tanko tasareunaisen neliön muotoon, ja siirrä taikina kylmään.
5. Leikkaa tangosta 1 cm:n viipaleita.
6. Nosta ne kumolleen leivinpaperin päälle uunipellille väljästi. Voit vielä tasoitella shakkiruutujen reunat sormin pikkuneliöksi.
MARMORIPALLOT
Lisää puoleen taikinaan:
2 rkl lakritsi- tai sokeritonta kaakaojauhetta tai karkkirouhetta
1. Jaa taikina puoliksi ja sekoita toiseen puoleen lakritsi- tai kaakaojauhe tai karkkirouhe.
2. Saat 2 eriväristä taikinaa. Leivo niistä tankoja ja kiedo ne toistensa ympäri.
3. Leikkaa niistä pieniä, n. 1 rkl:n kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi.
4. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi.
5. Paina pallot vähän matalimmiksi.
6. Paina kevyesti haarukalla kahteen suuntaan paloihin pintakuvio.
Kommentteja ja keskustelua