Omenapiirakka on syksyn klassikkoleivonnainen. Tällä kertaa omenapiirakkaan käytetään Myllyn Paras Filotaikinaa, jonka löydät kaupan pakastealtaasta. Filotaikina on todella ohueksi kaulittua suorakaiteenmuotoista valmistaikinaa. Jokainen filotaikinakerros tehdään yksittäin, voidellen taikinalevy rasvalla. Näin leivonnaisesta saadaan lehtevä ja rapea.

Taikinalevyjen muoto huomioiden piirakka on helppo valmistaa esimerkiksi suorakaiteen muotoisessa uunivuoassa. Filotaikinat ovat paperin ohuita ja ne voivat rikkoutua käsittelyssä. Se ei kuitenkaan haittaa tässä piirakassa, sillä filotaikinakerroksia tulee niin monta, että joku kerroksista voi olla hieman reikäinen tai rikki. Voit kuitenkin helpottaa filotaikinalevyjen käsittelyä pitämällä taikinapinoa kostean pyyhkeen alla. Hieman kosteina filotaikinalevyt kestävät paremmin käsittelyä.

Tämä herkullinen omenatäyte sopii täydellisesti omenapiirakoihin, joissa täyte on taikinakuoren sisällä. Piirakan päälle rypytetyt filotaikinalevyt paistuvat uunissa ihanan rapeiksi ja näin pitävät omenatäytteen ihanan maukkaana ja mehevänä.

Ainekset noin 10-12 annosta

200
g
voita
Omenatäyte:
1
kg
omenoita
3
rkl
voita
1 ½
dl
fariinisokeria
3
tl
jauhettua kanelia
3
dl
vettä
3
tl
vaniljasokeria
(mantelilastuja)
(tomusokeria)

Ohje

  1. Ota Filotaikina huoneenlämpöön sulamaan suljetussa paketissa noin kaksi tuntia ennen leivontaa. Sulata myös Filotaikinoihin käytettävä voi ennen täytteen valmistamista.
  2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Paloittele omenat sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita voi, fariinisokeri sekä kaneli pannulle tai kattilaan. Kuumenna niin, että täytteeseen tuleva voi ja sokeri sulaa. Lisää omenapalat joukkoon ja pyörittele niitä fariinisokerissa. Laita levy miedolle teholle ja laita myös kansi pannun tai kattilan päälle. Hauduta noin viiden minuutin ajan, hieman omenapalojen koosta riippuen.
  3. Sekoita kulhossa vesi ja vehnäjauhot tasaiseksi. Ota kansi pois omenoiden päältä. Laita levy suuremmalle teholle ja kaada neste omenoiden joukkoon. Sekoittele lastalla koko ajan niin kauan kunnes seos on lähes kiehuvaa. Ota pannu tai kattila pois levyltä. Lisää vaniljasokeri joukkoon ja sekoita.
  4. Avaa Filotaikinan paketti kokonaan auki suuren leivinpaperin päälle. Kostuta puhdas keittiöpyyhe tai vastaava, ja pidä sitä Filotaikina-levyn päällä aina, kun et työstä taikinalevyjä. Voitele uunivuoka (noin 25 cm x 32 cm) kevyesti voisulalla. Levitä voisulaa ensimmäisen Filotaikina-levyn päälle pullasudilla. Nosta taikinalevy varovasti uunivuokaan niin, että se menee reunojen yli. Asettele levy niin, että se on kuitenkin pohjalta ja kulmista uunivuoassa kiinni. Voitele seuraava levy samaan tapaan ja nosta edellisen taikinalevyn päälle. Jatka näin, että jäljellä on 5-6 Filotaikina-levyä. Kaada omenatäyte vuokaan taikinan päälle.
  5. Voitele myös loput taikinalevyt yksi kerrallaan voilla. Rypytä jokainen taikinalevy kerrallaan ja nosta täytteen päälle. Muotoile kaikki loput taikinalevyt samalla tapaa täytteen päälle. Taita kaikki reunoilla olevat ylimääräiset taikinat täytteen päälle. Voit asetella saumakohtia haluamallasi tavalla. Voitele piirakan pinta vielä voilla ennen paistamista ja ripottele halutessasi hieman mantelilastuja omenapiirakan päälle.
  6. Paista omenapiirakkaa 175 asteessa noin 35 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on kypsä. Suojaa tarvittaessa piirakan pintaa esimerkiksi leivinpaperilla, jotta se ei ota liikaa väriä paiston aikana. Ripottele halutessasi hieman tomusokeria piirakan päälle ennen tarjoilua.

Voit tarjoilla piirakan sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.