Kulitsa on kotoisin Venäjältä, mutta on pääsiäisenä myös ainakin Itä-Suomessa perinteisesti leivottu.Kulitsa on makeasta pullataikinatyyppisestä, täyteläisestä hiivataikinasta leivottu makea ”leipä”. Kulitsa syödään pashan kanssa.
Ainekset 2 kulitsaleipää, yhdestä kulitsasta 12-15 annosta
Ohje
-
Valmista ensin taikinajuuri. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Vispaa joukkoon 1/3 eli 5 dl vehnäjauhoista. Pidä juuritaikinakulho peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia, kunnes taikina kuplii.
-
Lisää sokeri, suola, munat, vaniljasokeri, kardemumma, sitruunankuori ja jauhoja vähitellen. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa huoneenlämpöinen rasva, mantelirouhe, sukaatit, rusinat ja hedelmäpalat (jotka voit halutessa liottaa (antaa maustua) alkoholissa ennen lisäämistä). Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
-
Jaa taikina kahtia ja leivo niistä 2 pyöreää leipää (limpun tapaan). Tai voitele kaksi pyöreää irtopohjavuokaa, joiden tilavuus on noin 1,8 l. Levitä taikinat voideltuihin vuokiin. Laita leivinliinat leipien päälle ja kohota kulitsat lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voitele kohonneet kulitsat munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja.
-
Paista 180-asteisessa kiertoilmauunissa, vaihda leipien paikkaa välillä, mikäli uuni ei paista ihan tasaisesti, tai paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 30 minuuttia. Mikäli kulitsan pinta tummuu, suojaa pintaa paistumisen puolessa välissä foliopaperilla.
-
Jäähtyneen pinnan voit koristaa tomusokerilla tai vedestä ja tomusokerista sekoitetulla kuorrutuksella. Voit tehdä sokerivesikuorrutuksella halutessasi perinteiset kirjaimet XB kulitsojen päälle. Halutessa voit myös laittaa kulitsojen keskelle pääsiäismakeisia tai -marmeladeja. Tarjoile pashan kanssa.