Karpalo-kinuskikakun voit valmistaa jo hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista.
Paista kakun pohja irtovuoassa. Ole tarkkana, että pohjasta tulee kypsä, mutta ei liian kuiva.
Katso video ohjeen alta, kuinka Esko Eerikäinen ja Arja Elina Laine tekevät upean karpalo-kinuskikakun.
Karpalon ystävät ihastuvat varmasti myös karpalo-juustokakkuun!
Ainekset 10 annosta
Ohje
- Valmista kinuskikastike alla olevan ohjeen mukaan.
- Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä. Kostuta kunnolla.
- Sekoita kinuskikastike ja –karkit sekä tuorejuusto, mausta sitruunamehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti kinuskituorejuustoseos.
- Laita karpalohillo ja karpalot (tai raparperit) kostutetulle muropohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Kaada kinuskitäyteseos päälle. Jäädytä pakastimessa yön yli.
- Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja laita kakku tarjoiluvadille. Kaada kinuskikastiketta pinnalle. Koristele marjoilla ja kinuskirakeilla.
- Jos et tarjoile kakkua seuraavana päivänä, voit irrottaa sen vuoasta jäädyttämisen jälkeen ja pakata sen isoon pakastepussiin. Karpalo-kinuskikakku säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalle.
Karpalo-kinuskikakkua ei ole pakko jäädyttää, käytä tällöin kakun kinuskitäytteen hyydyttämiseen liivatetta. Sulata 6 kpl vedessä ensin liotettuja liivatelehtiä ½ dl:aan kiehuvaa kermaa ja lisää seos hieman jäähtyneenä täytteeseen, anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Kinuskikastike
Keitä kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa välillä hyvin sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee (puolisen tuntia). Lisää voi- tai margariininokare ja anna jäähtyä.
Kommentteja ja keskustelua