Jouluisen karpalo-juustokakun pohja valmistetaan herkullisen makuiseksi piparimuruista.

Leivo ensin joulupipareita piparitaikinasta. Kun leivot paketillisen pipareita, riittää niistä osa syötäväksi sellaisenaan. Voit käyttää kakun pohjaan myös jo aiemmin leipomiasi piparkakkuja.

Kun teet täytettä, vaahdota jokaisen munan jälkeen seosta sähkövatkaimella ainakin yksi minuutti ennen kuin lisäät seuraavan munan, jotta vaahdosta tulee kuohkeaa.

Tämä juustokakku paistetaan hitaasti uunissa, jotta se hyytyy tasaisesti.

Koska juustokakun pintaan tulee helpolla rakoja, jätä kakku uunin jälkilämpöön vähäksi aikaa. Luukkua voi tarvittaessa raottaa vähän.

Suola-kinuskikastikkeen voi valmistaa itse tai voit ostaa sitä valmiina.

Ainekset 10-12:lle annosta

Piparipohja:
100
g
voita
Tuorejuustotäyte:
600
g
Philadelphia-tuorejuustoa, voi olla laktoositonta
2
dl
ranskankermaa, voi olla laktoositonta
2
dl
sokeria
½
dl
maissijauhoja (Maizena)
4
isoa munaa
½
dl
sitruunamehua
Suola-kinuskikastike:
2
dl
kuohukermaa, voi olla laktoositonta
2
dl
fariinisokeria
1
rkl
voita, voi olla laktoositonta
½+½
tl
suolahiutaleita (sormisuolaa)
Päälle:
2-3
dl
jäisiä karpaloita
annos suola-kinuskikastiketta

Ohje

  1. Sulata piparitaikina. Leivo siitä pakkauksen ohjeen mukaan pipareita ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Tarvitset juustokakkupohjaan n. 200 g pipareita. Loput piparit voi tarjoilla sellaisenaan.
  2. Hienonna 200 g jäähtyneitä pipareita muruiksi perunasurvimella tai monitoimikoneella. Sulata voi. Sekoita nämä tasaiseksi massaksi. Taputtele se irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 6–8 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä viileässä.
  3. Valmista sillä aikaa tuorejuustotäyte. Vispaa tuorejuuston sekaan ranskankerma, sokeri ja maissijauhot. Vatkaa munat yksitellen joukkoon, vispaa mukaan lopuksi sitruunamehu. Levitä tuorejuustotäyte pohjan päälle.
  4. Paista juustokakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 50–60 minuuttia. Avaa sen jälkeen uunin luukku hetkeksi, ota uunista virrat pois ja anna kypsyä jälkilämmöllä vielä hetki tai jopa tunnin. Jos pidät kakkua uunissa pidempään, raota luukkua 2 cm auki esim. puulastan avulla.
  5. Anna juustokakun jäähtyä ainakin 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakku tarjoilualustalle.  
  6. Valmista suola-kinuskikastike. Keitä kerma ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa n. 20–30 minuuttia välillä hyvin sekoittaen, kunnes seos on kauniin väristä ja kastikemaista. Sekoita joukkoon vielä voinokare ja ½ tl suolahiutaleita, anna jäähtyä hieman. Levitä jäiset karpalot kypsän jäähtyneen juustokakun päälle. Valele päälle kinuskikastiketta ja ripottele pinnalle vielä muutama sormisuolahiutale. Tarjoile heti.

Vinkki: Voit tarjoilla halutessasi kuuman kinuskin ja jäiset karpalot molemmat omista tarjoiluastioistaan juustokakun kanssa. Vaihtoehtona voit käyttää valmista suolakinuskikastiketta tai lisätä valmiiseen kinuskikastikkeeseen varovasti suolahiutaleita.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.