Imelletty perunalaatikko on yksi joulun perinteisimmistä ja rakastetuimmista lisukkeista. Sen onnistumisen salaisuus piilee perunoiden oikean lämpötilan ylläpidossa imellytyksen aikana, noin 60–70 asteessa. Parhaiten tämä onnistuu, kun käärit kattilan paksun pyyhkeen sisään ja annat sen hautua rauhassa lieden kulmalla. Jos haluat perunalaatikosta makeampaa, voit lisätä 1–3 rkl siirappia ohjeeseen.

Tämä imelletty perunalaatikko tuo kotiisi aitoja joulun makuja ja tuoksuja. Sen pehmeä ja täyteläinen maku hurmaa, ja laatikon perinteinen makeus syntyy ilman lisättyä sokeria, kun perunoiden luonnolliset tärkkelykset imeltyvät. Tämä resepti takaa onnistuneen perunalaatikon, joka kruunaa joulupöydän vuosi toisensa jälkeen!

Kokeile perunalaatikon lisäksi myös muita herkullisia joululaatikoitamme: Perinteinen lanttulaatikko, Porkkanalaatikko soseesta, Samettinen bataattilaatikko & Perinteinen maksalaatikko.

Ainekset n. 2½ l uunivuoka annosta

kg
perunoita (soseutuva lajike)
2
dl
kuumaa vettä
n.½
l
maitoa
1
tl
suolaa
2-3
rkl
voisulaa

Ohje

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi).
  2. Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 6070-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.
  3. Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja. Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot.
  4. Jatka imeltämistä vähintään 34 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
  5. Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.
  6. Paista perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.

Kokeile perunalaatikon lisäksi myös muita herkullisia joululaatikoitamme: Perinteinen lanttulaatikko, Porkkanalaatikko soseesta, Samettinen bataattilaatikko & Perinteinen maksalaatikko.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.