Imelletty perunalaatikko on yksi joulun perinteisimmistä ja rakastetuimmista lisukkeista. Sen onnistumisen salaisuus piilee perunoiden oikean lämpötilan ylläpidossa imellytyksen aikana, noin 60–70 asteessa. Parhaiten tämä onnistuu, kun käärit kattilan paksun pyyhkeen sisään ja annat sen hautua rauhassa lieden kulmalla. Jos haluat perunalaatikosta makeampaa, voit lisätä 1–3 rkl siirappia ohjeeseen.
Tämä imelletty perunalaatikko tuo kotiisi aitoja joulun makuja ja tuoksuja. Sen pehmeä ja täyteläinen maku hurmaa, ja laatikon perinteinen makeus syntyy ilman lisättyä sokeria, kun perunoiden luonnolliset tärkkelykset imeltyvät. Tämä resepti takaa onnistuneen perunalaatikon, joka kruunaa joulupöydän vuosi toisensa jälkeen!
Kokeile perunalaatikon lisäksi myös muita herkullisia joululaatikoitamme: Perinteinen lanttulaatikko, Porkkanalaatikko soseesta, Samettinen bataattilaatikko & Perinteinen maksalaatikko.
Ainekset n. 2½ l uunivuoka annosta
Ohje
- Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi).
- Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 60–70-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.
- Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja. Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot.
- Jatka imeltämistä vähintään 3–4 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
- Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.
- Paista perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.
Kokeile perunalaatikon lisäksi myös muita herkullisia joululaatikoitamme: Perinteinen lanttulaatikko, Porkkanalaatikko soseesta, Samettinen bataattilaatikko & Perinteinen maksalaatikko.
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
Helppo valmistaa. Vaikkapa kerran viikossa. Hyvä vaihtoehto tavalliselle perunamuusille ja muille perunalaatikoille.
<
Kuori jauhoiset perunat, pilko lohkoiksi ja keitä vähässä suolattomassa vedessä.
Muussaa perunat keittoveteen. Lisää tervittaessa kuumaa vettä niin että muusi on notkeaa puuromaista.
Anna muusin jäähtyä noin 70 asteiseksi.
Lisää vehnäjauhoa tai vastaavaa runsas ruokalusikallinen noin kiloon perunoita.
Uunitetaan muusi ja annetaan vetäytytä 3 tuntia 80 asteisessa uunissa.
<
Lisätään uunitettuun muusiin suola ja voi, sekä maitoa niin että muodostuu notkistettu muusi.
Uunittamisen aikana muusi saa makua. Voi maustaakin mutta silloin saatetaan peittää uunittamisen aikana muodostuneet maut. Monien mielestä näin tehty uunimuusi on parasta kun sitä ei mausteta.
Paistoon valmistettu uunimuusi laitetaan uunivuokaan ja pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Uunimuusi laitetaan paistumaan 140-170 asteiseen uuniin ja paistetaan noin 2 tuntia.