Imelletty perunalaatikko on yksi joulupöydän rakastetuimmista klassikoista, ja tällä Marttojen luotettavalla ohjeella valmistat sen helposti kotona. Tässä reseptissä perunoiden luonnollinen makeus pääsee oikeuksiinsa imeltymisprosessin aikana, ja tuloksena on pehmeä ja täyteläinen laatikko. Imelletty perunalaatikko on myös kätevä tehdä etukäteen – sen voi huoletta pakastaa ja lämmittää joulun aterioille.
Tämä perinteinen perunalaatikko tuo taatusti joulun aidot maut pöytään, ja se sopii täydellisesti jouluruokien rinnalle. Valmista reilu annos ja nauti herkullisesta, perinteisestä makuelämyksestä!
Ainekset 6 annosta
Ohje
- Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
- Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-75 asteista, jotta peruna imeltyy.
- Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään.
- Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.
- Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.
- Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.
VINKKI! Kokeile myös perinteistä ohrasuurimoista valmistettavaa porkkanalaatikkoa, samettisen pehmeää lanttulaatikkoa tai toista ohjettamme perinteisestä perunalaatikosta!
Reseptissä mukana
Kommentteja ja keskustelua
In reply to Voiko laatikon pakastaa by Anonymous (not verified)
In reply to Pitääkö maidon olla kuumaa, by Anonymous (not verified)
Kuoritaan perunat ja keitetään ja soseutetaan keittoveteen. Suositellaan jauhoisia perunoita.
Annetaan soseen jäähtyä huolellisesti alle 80 asteiseksi. Kun sose on jäähtynyt noin 75-78 asteiseksi soseeseen lisätään ruisjauho.
Annetaan soseen vetäytyä 75 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Vetäytyessä soseen maku muuttuu miedommaksi.
Vetäytyneeseen soseeseen lisätään suola, voi ja maitoa niin että se on sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Sose laitetaan paistovuokiin. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Soseen voi maustaa jos haluaa. Monien mielestä arkinen perunasosevuoka on parasta maustamatta.
Arkista perunasosevuokaa paistetaan noin 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Tämä ohje hyödyntää myös alfa-amylaasireaktion, mikä tuottaa erittäin makeita dektsriinejä. Tämä reaktio menetetään matalan imellyttämislämpötilan ohjeilla usein kokonaan tai lähes kokonaan.
Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa niukassa vedessä kypsiksi. Soseuta keitinveteen. Anna perunasurvoksen jäähtyä 77-78 asteiseksi .
Ohenna survosta "jäykännotkeaksi" tarvittaessa lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Perunamassan pitää olla 65-75 asteista, jotta peruna imeltyy. Lisää 77 asteiseen soseeseen puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Tässä lämpötilassa alkaa makeita yhdisteitä tuottava alfa-reaktio, mikä useilla ohjeilla menetetään. Imeltyminen alkaa heti. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 65 asteiseen uuniin imeltymään.
Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla. Kun imellytetään alfa-reaktion alueella niin lisämakeutusta ei tarvita.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.