Falafelpyörykät ovat paistamalla/friteeraamalla tehtyjä rapeita pyöryköitä, jotka valmistetaan keitetyistä kikherneistä. Perinteiseen ohjeeseen käytetään sitovana aineena munaa, mutta pyöryköistä tulee ihanan pehmeitä, kun niihin käytetään kikherneiden lientä, kuten tässä ohjeessa. Näin falafeleista tulee myös vegaaniseen ruokavalioon sopivia. Mikäli haluat hyvin kiinteitä pyöryköitä, lisää ohjeeseen 1 muna. Mausteiset pyörykät maistuvat raikkaan minttukastikkeen kanssa.

Ainekset 20 annosta

Pyörykkätaikina:
1
tlk
GoGreen valutettuja kikherneitä (1 tlk kypsiä suolaliemessä 380/230 g)
1
dl
kikherneiden lientä
1
dl
persiljaa
2
tl
limenmehua
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
sipulijauhetta
½
dl
valkosipulijauhetta
1
tl
suolaa
2
rkl
seesamitahnaa eli tahinia
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
rouhittua mustapippuria
¼
tl
cayennepippuria
Pinnalle:
Paistamiseen:
½
dl
rypsi- ja/tai oliiviöljyä
Minttu-jogurttikastike:
3
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
silputtua vahvaa minttua
1
rkl
siirappia tai sokeria
1
rkl
limenmehua
½
tl
yrttisuolaa

Ohje

  1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.
  2. Valuta kikherneet niin, että liemi valuu kulhoon. Mittaa 1 dl nestettä tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja lisää kaikki pyörykkätaikinan ainekset mukaan. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos seos on liian murumaista, lisää ihan vähän öljyä.
  3. Kumoa taikina kostutetulle leikkuulaudalle.
  4. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 20 palaan. Muotoile palat pyöryköiksi.
  5. Kaada korppujauhot erilliselle lautaselle ja pyörittele pyörykät niissä.
  6. Kuumenna öljy pannulla ja paista pyörykät heti kypsiksi miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia pannua heilutellen tai pyöryköitä välillä käännellen. Pidä pyörykät lämpiminä ja tarjoa kastikkeen ja salaatin kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.