Haettu sivustolta 22.11.2024
66 kommenttia
Valmisteluaika
20 min
Kokonaisaika
50 min
Katso alla olevalta videolta vinkkejä erimuotoisten sämpylöiden tekemiseen!
Ainekset noin 20 kpl annosta
½
l
vettä tai maitoa
½
dl
hunajaa
50
g
hiivaa
½
rkl
suolaa
50
g
sulaa voita
Ohje
- Lämmitä neste ja hunaja kädenlämpöiseksi (tuntuu kättä lämpimämmältä) ja liuota hiiva siihen. Lisää hiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
- Kun seos kuplii, lisää suola ja jauhot vähitellen alustaen pehmeäksi taikinaksi. Sekoita rasva taikinaan alustuksen loppuvaiheessa.
- Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Tee esim. pitkä paksu pötkö, josta vain leikkaat paloja ja laitat palat kyljelleen leivinpaperille uunipellille. Tai pyörittele sämpylöitä, solmuja jne.
- Paista 225-asteisen uunin alaosassa n. 10-12 min. Kaurasämpylät ovat parhaimmillaan uunituoreina ja lämpiminä!
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Kommentteja ja keskustelua
Anonyymi
kirjoitti
11.10.2024 - 15:49
helppo tehdä taikina ja helpposti saa pyöritettyjä
Anonyymi
kirjoitti
1.11.2023 - 17:38
Reseptissä voisi sanoa käytetäänkö tuorehiivaa vai kuivahiivaa. Meillä 22 g kuivahiivaa tuotti hyvän tuloksen.
Anonyymi
kirjoitti
1.6.2023 - 17:07
Hyvä ja helppo ohje! Neljänviljanhiutaleillakin onnistuu.🙂
Anonyymi
kirjoitti
23.1.2023 - 12:21
Ensimmäistä kertaa tein ja upeasti onnistui.
Korvasin osan jauhoista kauraleseillä.
Maistuvat sämpylät tulivat! Kiitos ohjeesta ❤️
Korvasin osan jauhoista kauraleseillä.
Maistuvat sämpylät tulivat! Kiitos ohjeesta ❤️
Anonymous
kirjoitti
30.3.2022 - 17:21
Ihana resepti!! Mutta millä ne sämpylät voidemlaan ennen uuniin menoa? Maidolla?
T. Virve
T. Virve
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
19.4.2022 - 11:44
In reply to Ihana resepti!! Mutta millä by Anonymous (not verified)
Tässä reseptissä sämpylöitä ei voidella lainkaan. Terveisin, kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
20.1.2022 - 12:33
Voiko hunajan korvata jollain muulla?
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
18.2.2022 - 13:44
In reply to Voiko hunajan korvata jollain by Anonymous (not verified)
Hunajan voi korvata esimerkiksi siirapilla tai sokerilla. Terveisin, kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
10.1.2022 - 15:42
Kyllähän tuohon ohjeeseen voisi lisätä sen paistovalmiiden palleroisten toisen kohotuksen 30min.
Vai onko tarkoitus ettei kohotella?
Vai onko tarkoitus ettei kohotella?
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
17.1.2022 - 14:59
In reply to Kyllähän tuohon ohjeeseen by Anonymous (not verified)
Tässä reseptissä taikina leivotaan heti kohottamatta sämpylöiksi ja kohotetaan vasta sämpylöinä. Terveisin, kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
9.3.2021 - 10:46
Kiitos helposta reseptistä! Hyvää oli, meni kuin "kuumille kiville"...täytyy samantien alustaa uusi taikina!
Anonymous
kirjoitti
8.3.2021 - 17:47
Voiko kaurahiutaleet korvata kaurajauholla?
Anonymous
kirjoitti
2.5.2021 - 16:12
In reply to Voiko kaurahiutaleet korvata by Anonymous (not verified)
Kyllävoi
Anonymous
kirjoitti
15.10.2020 - 21:06
Miksi hiivamäärää ei ilmoiteta kuivahiivana. Kotona löytyy aina kuivahiivaa. Tavallinen hiiva säilyy jääkaapissa huonosti,pakastaminen vaatii ylimääräistä aikaa ?
Tämä voisi olla kuivahiivalla, vaikka joka viikon ssämpylätaikina !
Tämä voisi olla kuivahiivalla, vaikka joka viikon ssämpylätaikina !
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
16.10.2020 - 14:42
In reply to Miksi hiivamäärää ei by Anonymous (not verified)
Kuivahiivapakkauksissa kerrotaan, miten paljon hiivaa käytetään esim. puolen litran sämpylätaikinaan. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
6.10.2020 - 13:04
Leivoin taikinasta pieniä leipiä. Osan jauhoista korvasin ohra- ja ruisjauhoilla.
Hyviä tuli.
Hyviä tuli.
Anonymous
kirjoitti
19.8.2020 - 13:06
paljonko sämpylät sisältaa hiilareita
Anonymous
kirjoitti
17.5.2020 - 12:48
Laitoin kaurahiutaleiden sijaan kaurapuuroa. :-)
Anonymous
kirjoitti
15.5.2020 - 13:27
Huomasin että tosta ohjeesta puuttuu mille tasolle uunissa laitetaan leivät kun uuniin pistetään? :)
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
15.5.2020 - 15:21
In reply to Huomasin että tosta ohjeesta by Anonymous (not verified)
Sämpylät paistetaan yleensä uunin alaosassa, esimerkiksi toiseksi alimmalla tasolla. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
2.4.2020 - 13:04
3 vaiheesta puuttuu sämpylöiden pellillä kohotusaika. Onko hyviä siis silloin, kun on n. kaksinkertaistunut vai onko esim. 30min hyvä kohotusaika?
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
2.4.2020 - 15:34
In reply to 3 vaiheesta puuttuu by Anonymous (not verified)
Puolessa tunnissa sämpylät ehtivät kohoamaan oikein hyvin. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
14.3.2020 - 13:23
Tein muuten ohjeen mukaan, mutta korvasin hiivaleipäjauhoistta 1 dl kauraleseellä ja 1 dl ruisjauholla ja kuinka kävikään. Annettu jauhojen dl määrä ei kyllä riittänyt alkuunkaan, taikina oli aivan velliä. Ei auttanut muu kuin lisätä ja lisätä jauhoja.
Anonymous
kirjoitti
5.3.2020 - 14:02
Paras. Laitoin vielä valkosipulia.
Anonymous
kirjoitti
23.1.2020 - 16:37
Tää on lemppari sämpyläresepti! voi myös muunnella, laittaa esim porkkanaraastetta,siemeniä tai juustoraastetta taikinaan/ tai ripotella päälle. Namskelis! Ja vaihdella jauhoseoksia keskenään. Nyt esim ohra,-kaurahiutale sämpylöitä kohoamassa!
Anonymous
kirjoitti
15.8.2017 - 22:04
Voiko sämpylöiden päälle laittaa tomaattia?
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
16.8.2017 - 08:34
In reply to Voiko sämpylöiden päälle by Anonymous (not verified)
Voi laittaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
4.3.2017 - 15:53
Hei. Voiko taikinaa pakastaa?
Kuluttajaneuvonta
kirjoitti
18.5.2017 - 08:45
In reply to Hei. Voiko taikinaa pakastaa? by Anonymous (not verified)
Taikinan voi pakastaa. Tällöin käytetään kylmää nestettä ja sämpylät on helpoin muotoilla valmiiksi ja pakastaa sitten. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
26.11.2015 - 19:02
Voiko hunajan jättää pois?
Anonyymi
kirjoitti
1.12.2015 - 00:00
Hunajan voi jättää pois. Hunajan poisjättäminen vaikuttaa myös sämpylöiden makuun. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
14.10.2015 - 09:22
Mainio ohje!:)
Anonyymi
kirjoitti
26.4.2015 - 16:30
Todella hyvä resepti, voin suositella kaikille. Meillä tehdään sämpylöitä aina tällä ohjeella.
Anonyymi
kirjoitti
19.3.2015 - 08:56
Voiko hiivaleipäjauhon vaihtaa erikoisvehnäjauhoihin?
Anonyymi
kirjoitti
19.3.2015 - 00:00
Hiivaleipäjauhojen sijasta voi käyttää erikoisvehnäjauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
11.10.2014 - 19:57
Voiko suolan jättää kokonaan pois taikinasta?
Anonyymi
kirjoitti
14.10.2014 - 00:00
Suolan voi jättää pois. Se vaikuttaa kuitenkin sämpylöiden makuun. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonymous
kirjoitti
24.9.2019 - 18:12
Kaikkiin ruokiin täytyy vähän laittaa suolaa, se tuo ainesten maut esiin. Jopa kiisseliin pitää laittaa
vähän suolaa, muuten se maistuu "vedeltä"! Mua ottaa päähän toi suolan käytön "vouhotus", että
muka mausteet korvaavat sen ja suolaa ei tarvita lainkaan! Ihmisen sydänkin tarvitsee suolaa ja
ei sitä nyt kukaan kourakaupalla ruokiinsa laita. Kyllä maalaisjärkeä tarvittas nykyään vähän
enemmän!
Nimim. 75v. -harjoiteltu!
vähän suolaa, muuten se maistuu "vedeltä"! Mua ottaa päähän toi suolan käytön "vouhotus", että
muka mausteet korvaavat sen ja suolaa ei tarvita lainkaan! Ihmisen sydänkin tarvitsee suolaa ja
ei sitä nyt kukaan kourakaupalla ruokiinsa laita. Kyllä maalaisjärkeä tarvittas nykyään vähän
enemmän!
Nimim. 75v. -harjoiteltu!
Anonyymi
kirjoitti
30.9.2014 - 20:22
Aivan loistoresepti. Sämpylät katosivat pelleiltä supernopeaan ja hyvin maistuivat, nam! :)
Anonyymi
kirjoitti
7.9.2014 - 13:25
Namnam. Tällä reseptillä, mutta hiivaleipävehnäjauhojen tilalle spelttijauhoja ja taikinaan mukaan auringonkukansiemeniä ja päälle kurpitsansiemeniä. Tulee ihan parhaita kaura-spelttisämpylöitä ja ovat vieläpä terveellisiä.
Anonyymi
kirjoitti
27.5.2014 - 20:27
Voiko jauhot vaihtaa kaurajauhoihin?
Anonyymi
kirjoitti
28.5.2014 - 00:00
Kaikkia vehnäjauhoja ei kannata vaihtaa kaurajauhoihin, sillä kaurajauhossa ei ole samanlaisia sitko-ominaisuuksia kuin vehnäjauhossa. Noin 1/3 hiivaleipävehnäjauhoista voi kokeilla vaihtaa kaurajauhoihin. Terveisin, kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
29.4.2014 - 14:23
Käytin hunajan sijasta sokeria 1,5 tl (kotitalouskirjan sämpyläohjeen mukaan). Hiivaleipäjauhojen sijasta laitoin kokojyväpitoisia sämpyläjauhoja. Tuli hyviä sämpylöitä.
Anonyymi
kirjoitti
13.4.2014 - 13:29
Paras sämpyläresepti!
Anonyymi
kirjoitti
15.8.2013 - 22:19
Tämä on ollut jo vuosia suosikkisämpyläreseptini. Tänään sämpylät saivat juustoisen täytteen. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Anonyymi
kirjoitti
24.6.2013 - 15:27
Mainio resepti. Hunajan sijasta käytin ruokokidesokeria. Osan (2-3 dl)hiivaleipäjauhoista korvasin vastajauhetuilla täysjyvävehnäjauhoilla. 1-2 porkkanaa sekaan raastettuna säilyttää hyvin kosteutta.
Anonyymi
kirjoitti
14.12.2012 - 14:39
Laitoin pari desiä kaurahiutaleita, puolikarkeaa vehnäjauhoa, seesamiöljyä ja unikonsiemeniä taikinaan. Toimi erinomaisesti.
Anonyymi
kirjoitti
8.12.2012 - 17:45
Laitoin pari desiä isoja kaurahiutaleita, kolme desiä pikakaura + kuitu hiutaleita ja desin kauraleseitä. Jauhoina oli 3-viljan sämpyläjauhoseos ja vehnäjauhoja. Hyvänen aika kun tuli ihania. Teen kyllä toistekin
Anonyymi
kirjoitti
29.11.2012 - 10:08
Voiko sämpylöihin lisätä myös porkkanaraastetta?
Anonyymi
kirjoitti
30.11.2012 - 10:43
Voi lisätä myös porkkanaraastetta. Terveisin, kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
11.11.2012 - 11:26
Enpä ole tehnyt eläissäni sämpylöitä itse, mutta pakkohan se oli kokeilla, kun näille sivuille eksyin ja löysin nämä ohjeet täältä. Ja aivan uskomatonta, jopa minä onnistuin leipomaan todella hyviä sämpylöitä näillä ohjeilla. Kiitos hyvistä ja helpoista ohjeista, joilla tällainen aloittelijakin onnistuu. Nyt jo innoissani luen jouluisia reseptejä :)
Anonyymi
kirjoitti
21.10.2012 - 12:16
Aivan mahtavaa! 30-vuotiaaksi sitä piti elää ja tehdä lukemattomat epäonniset sementtisänpylät kunnes tämä ohje natsasi! Korvasin hiivaleipäjauhon ruisleipä- ja erikoisvehnäjauhoilla, kun tuota itseään ei kaapissa ollut ja hyvää tuli. Jouduin tosin paistamaan yli 20 min, kun ohjetta luin vain toisella silmällä ja tuli 8 kpl hieman suurehkoja sämpylöitä :D
Anonyymi
kirjoitti
30.9.2012 - 18:55
Hyvää tuli, vaikka käytin vähemmän kaurahiutaleita ja voin sijaan ruokaöljyä.
Anonyymi
kirjoitti
25.6.2012 - 14:23
Huippu resepti! Onnistuu aina varioidenkin. Hunajan puutteessa olen käyttänyt tilalla sokeria ja jauhot sekä hiivan vaihtanut paikallisiin (asun ulkomailla), mutta joka kerta vieraat ihastelevat meheviä ja pehmeitä sämpylöitä!
Anonyymi
kirjoitti
3.3.2012 - 15:32
Tää on kyl maailman helpoin resepti. Vaikka miten varioi, aina onnistuu! Ja mä en osaa aikuisten oikeasti leipoa enkä laittaa ruokaa, nämä onnistuvat silti. Kiitosta vaan tästä reseptistä. *mutustaa uunituoretta basilikalla maustettua kaurasämpyä*
Anonyymi
kirjoitti
15.1.2012 - 18:33
Loistava resepti! Voin korvasin oliiviöljyllä, hyviä tuli.
Anonyymi
kirjoitti
10.12.2011 - 11:28
Mitä kummaa minä tein väärin, kun mulla ne sämpylät ei kohonneet ollenkaan siiinä pellillä liinan alla, lämpimässä paikassa?
Anonyymi
kirjoitti
6.12.2011 - 18:23
Mahtava ja hyvä resepti! Kiitos kaikille!
Anonyymi
kirjoitti
24.7.2011 - 19:42
Selkeän tuntuinen resepti, sovellan sen gluteenittomana.
Anonyymi
kirjoitti
25.7.2011 - 08:41
Tiedoksi, että Myllyn Paras ei suosittele kauratuotteidensa käyttöä gluteenittomaan ruokavalioon ristikontaminaatiovaaran vuoksi. Sama koskee myös riisi- ja tattarituotteitamme. Käsittelemme samoilla tuotantolinjoilla em. lisäksi muita kotimaisia viljalaatuja. Terv. Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
15.5.2011 - 10:12
Aivan loistava ohje. Varioinu tätä nyt sämpyläjauholla monta kertaa ja toimii. Helppo näin miehenkin toteuttaa!
Anonyymi
kirjoitti
26.2.2011 - 04:29
Kokeilkaapa hunajan ja sokerin sijasta Persikkamarmelaadia! Naminam!
Anonyymi
kirjoitti
27.1.2011 - 15:10
Hyvä ohje ja helppo. Eka kertaa leivoin mitään, onnistu hyvin. Mies 52
Anonyymi
kirjoitti
12.5.2010 - 22:55
tosi hyvää oli kun itse teki paras resepti aikoihin!!!
Anonyymi
kirjoitti
31.1.2010 - 15:08
Voiko hunajan korvata jollakin aineella?
Anonyymi
kirjoitti
1.2.2010 - 09:52
Hunajan voi korvata esimerkiksi siirapilla tai sokerilla. Terveisin, Kuluttajaneuvonta.
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
R