Tähän helppoon, mutta maukkaaseen sienipiirakkaan voit käyttää metsäretkellä kerätyt sienet. Täytteeseen sopivat monenlaiset sienet, kuten kantarellit, tatit, suppilovahverot tai muut hyvät ruokasienet. Koska piirakkaan käytetään valmista piirakkapohjaa, syntyy se nopeasti ja kätevästi.
Sienet mudostavat sipulin ja tuoreiden yrittien kanssa täydellisen, syksyisen makuparin. Tarjoa sienipiirakka esimerkiksi syksyn juhlapöydässä tai illallisvieraille!
tuoreita tai 3-5 dl pakastettuja kantarellejä, tatteja tai haperoita
2
silputtua sipulia (varsia)
1
kuutioitu kesäkurpitsa (n. 300 g)
2
rkl
öljyä tai pullomargariinia
2
dl
ruokakermaa
2
dl
maitoa
3
munaa
1
tl
suolaa
musta- tai valkopippuria
½-1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
hienonnettua kirveliä
2
dl
juustoraastetta
Ohje
Anna taikinan sulaa huoneenlämmössä. Valmista taikinan sulaessa täyte.
Paista paloiteltuja sieniä omassa liemessään, kunnes neste on haihtunut. Kaada sienet lautaselle odottamaan. Lisää pannulle öljy tai pullomargariini ja sipulisilppu. Kuullota pehmeäksi.
Jos kesäkurpitsan keskusta on pehmeä, halkaise kesäkurpitsa pitkittäin ja poista keskusta lusikalla kovertaen, Kuutioi tai viipaloi kesäkurpitsa ja lisää se pannulle sipulien joukkoon. Paista kunnes kuutiot ovat kovan kypsiä ja lisää sienet. Anna jäähtyä jonkin aikaa.
Vatkaa munat, maito ja ruokakerma sekaisin ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita sieni-kasvissilppu, juustoraaste ja yrtit joukkoon.
Painele taikina vuoan reunoille ja pohjalle. Kaada täyte vuokaan ja paista uunin alatasolla 200-225-asteessa 35-40 minuuttia vuoasta riippuen. Tarjoa sienipiirakka lämpimänä salaatin kera.
Näissä joissakin ohjeissa ehdotetaan käyttämään metallista vuokaa, muttei kerrota voiko lasivuokaa käyttää. Eli, onko siitä haittaa, jos käyttää matalaa lasivuokaa? Ja jos voi, niin lyheneekö paistoaika?
Lasivuokaa käyttäessä paistoaika on yleensä hieman pidempi kuin metallista vuokaa käyttäessä. Kypsymistä kannattaa aina seurata, sillä uunien paisto-ominaisuuksissakin on paljon eroja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Olipa yllätys, kun löysin suppilovahveroita omalta saarelta. Noin 50 v. olen tallannut metsässä, enkä ole moisiin herkkuihi kompastnut. Ja nyt sitten tekemään ruokaa, vielä kun on hyviä ohjeita tarjolla. Sieniterveisin Anja
Hyvää tuli, oikein maukasta. Täytteeseen käytin maitoa vain 1 dl, koska pelkäsin, että kahdella desillä tulisi liian lötköä. Hyvä koostumus tuli näinkin.