Struudeli on klassikko, joka valmistetaan lehdenohuesta filotaikinasta. Täytteenä toimivat niin klassinen omena-pähkinäsekoitus kuin kasvikset, varsinkin sienistä valmistat herkullisen struudelin.

Hyviä struudelisieniä ovat ohutmaltoiset sienet, kuten kantarellit, herkkusienet, siitakesienet tai suppilovahverot.

Käytä struudeliin tulevat sienet ensin pannulla, jotta niistä haihtuu neste pois.

Ainekset 1 iso struudeli, noin 15 viipaletta tai 2 pienempää annosta

Taikina:
Voitelu:
125
g
oliiviöljyä tai voita
Täyte:
n. 2
rkl
oliiviöljyä tai voita
3
punasipulia (n. 250 g)
1
l
sieniä (n. 400 g)
2
rkl
kantarellifondia tai 2 liemikuutiota
1
dl
riivittyä tuoretta timjamia (tai 1 rkl kuivattua)
200
g
pippurituorejuustoa
(suolaa)

Ohje

 

  1. Ota filotaikinapaketti jääkaappiin sulamaan 1 vrk tai vähintään pari tuntia ennen leipomista.

  2. Valmista täyte. Kuori sipulit ja puhdista sienet. Silppua sipulit ja sienet. Paista ne pannulla öljyssä tai voissa, kunnes neste on haihtunut. Mausta fondilla ja timjamilla. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon pippurituorejuusto. Lisää vielä makusi mukaan vähän suolaa.

  3. Mikäli käytät voita, sulata ja kirkasta se halutessasi. (Katso valmistusohje vinkistä reseptin jälkeen.) Struudeli onnistuu ilman kirkastustakin.

  4. Aukaise filotaikinapaketti kokonaan auki ja jätä se pakkauksessa olevan muovin päälle. Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä.

  5. Nosta taikina-arkit yksi kerrallaan päällekkäin ison voidellun leivinpaperin päälle. Sivele aina jokaisen taikinalevyn pinta kauttaaltaan oliiviöljyllä tai voisulalla.

  6. Levitä täyte tasaisesti viimeisen kerroksen päälle, täytettä saa tulla tasaisesti koko levyn alalle, paitsi reunoihin, joihin jätetään noin 4 cm ilman täytettä.

  7. Kääri filolevyt täytteineen rullalle. Rutista lopuksi rullan päät suppuun niin, että ne menevät kiinni. Voitele pinta oliiviöljyllä tai voisulalla. Mikäli struudeli ei mahdu uunipellille, käännä sitä tai leikkaa puoliksi, jolloin saat 2 lyhyempää struudelia.

  8. Kypsennä struudelia 180-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Peitä struudeli noin 20 minuutin kuluttua foliolla tai leivinpaperilla, kun filotaikinan pinta alkaa saada väriä. Laske lämpö 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.

  9. Tarjoile struudeli sellaisenaan tai viipaleiksi leikattuna, lämpimänä tai kylmänä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Näin teet kirkastetun voin:

Anna voin sulaa hitaasti kattilassa liedellä. Varo ylikuumentamasta voisulaa, ettei sakka pala. Kuori pinnalle noussut vaahto pois. Poista myös pohjalle laskeutunut sakka kaatamalla kirkas voiöljy hitaasti toiseen astiaan.

Anna voin tämän jälkeen hiljalleen poreilla ilman kantta 5 minuuttia. Poista vielä mahdollinen pintakerros ja sakka dekantoimalla. Näin jäljelle jää kirkas voiöljy.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.