Viinerin historia vie Tanskaan
Myllyn Paras on tuonut markkinoille uuden Wienertaikinan, jonka avulla jokaisen on helppo leipoa herkullisia viinereitä kotikeittiössä. Viineritaikinalla ja leivonnaisilla on kuitenkin myös mielenkiintoinen historia ja viinerin englanninkielinen nimi ”Danish Pastry” johdattaakin leivonnaisen syntytarinan lähteille Tanskaan. Kerrotaan, että viineri sai alkuperänsä leipomotyöntekijöiden lakosta Tanskassa vuonna 1850. Lakon vuoksi leipomot palkkasivat muun muassa useita itävaltalaisia leipureita, joiden myötä tanskalaiset omaksuivat viineritaikinalle tyypillisen laminointitekniikka, jolla syntyy taikinalle tyypillinen lehtevyys. Taikinassa on useita ohueksi kaulittuja kerroksia ja niiden välissä voita. Työkiistojen päättyessä tanskalaiset leipurit ottivat käyttöön itävaltalaisten tuomat reseptit mukauttamalla niitä omien mieltymystensä ja perinteidensä mukaan. Tanskalaiset lisäsivät viineritaikinan reseptiin munien ja rasvan määrää sekä esimerkiksi hedelmäpaloja. Syntyivät herkulliset viinerit sellaisena kuin me ne nykyään tunnemme. Itävaltalaisten vaikutus viinerin kehittymiseen tänä päivänä näkyy siten, että tanskalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset kutsuvat viineriä nimellä "wienerbrød" eli Wienin leipä.
Nykyään viinereitä on monen muotoisia ja mitä erilaisimmilla täytteillä. Avomallinen viineri mansikkaisella täytteellä on monelle tuttu. Lisäksi erilaisia muotoja on esimerkiksi kahdeksikko, pitkä viineri, kierreviineri, lettiviineri ja kampaviineri. Viinerin pinnalla voi olla esimerkiksi suklaata tai pähkinöitä tai suljettu viineri kuten kampaviineri voidaan täyttää vaikka hillolla ja omenanpaloilla. Viinerit viimeistellään monesti vielä valkoisella sokerikuorrutteella sekä tomusokerilla.
Katso herkulliset reseptivinkit viinereiden tekoon:
Helpot vaniljaviinerit
Mansikkaviinerit
Kuningatarviinerit
Omenakampaviinerit
Kommentteja ja keskustelua