Leivo piirakka käyttäen pihan antimia, melkein jokaiselta pihalta löytyy voikukkaa!
Voikukkaversot tulee käyttää nuorina ja pieninä. Älä käytä voikukkaa tienvarrelta syötäväksi. Voikukassa on enemmän tai vähemmän kitkeryyttä, koska lajikkeita luonnossa on niin paljon. Niinpä maistele!
Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti.
Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei ole nitraattien kerääjä.
Ainekset pyöreä piirakkavuoka, halkaisija n. 28 cm annosta
Paista pannulla voissa silputut sipulit varsineen ja puhdistetut silputut pienet voikukanlehdet. Lisää kinkkusilppu joukkoon ja paista vielä hetki, mausta samalla mieleiseksi.
Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle kuutioitu tai murustettu juusto ja paistettu seos. Laita 200-asteisen uunin alaosaan 10-15 minuutiksi, niin että pohja alkaa paistua.
Sekoita sillä aikaa munat ja ranskankerma. Kaada seos esipaiston jälkeen täytteen päälle lusikalla täyteseokseen varovasti painellen.
Jatka paistamista uunin alimmalla tasolla noin 20-30 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.
VINKKI: Kokeile voikukan tilalle nokkosen tai mustaherukan lehtiä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Vinkit
Katso myös mehevä kinkkupiirakka ja samalta sivulta löytyviä muita maukkaita kinkkupiirakkareseptejä.
Kommentteja ja keskustelua