Soija, sake, mirin ja sokeri muodostavat mahtavan teriyaki-kastikkeen perustan Japanissa. Länsimaissa kastikkeen perusreseptiin lisäillään surutta kaikkea mahdollista: valkosipulia, chiliä, inkivääriä, ananasmehua, hunajaa, maissitärkkelystä... Kanan ja riisin kanssa on tapana tarjota erilaisia etikkapikkeleitä. Erityisen hyvää on suussa herkullisesti rouskuva retikkapikkeli.
Ainekset 4:lle annosta
Ohje
-
Renssaa reisipaloista mahdolliset roippeet pois ja pyörittele palat vehnäjauhoissa.
-
Lämmitä öljy pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä.
-
Paista palat pannulla kauniin ruskeiksi.
-
Lisää teriyaki-kastike pannulle ja paista pari kertaa paloja kääntäen, kunnes kastike alkaa tiivistyä rakenteeltaan siirappimaiseksi.
-
Tarjoa keitetyn riisin ja pikkeleiden kera.
Teriyaki-kastike:
-
Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa.
-
Säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.
Keitetty riisi:
-
Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.
-
Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.
-
Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
-
Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.
Retikkapikkeli:
-
Kuori ja viipaloi retikka ohuiksi kiekoiksi. Suolaa ja anna hikoilla pari tuntia.
-
Mittaa 1 rkl suolaa, sokeri, vesi ja etikka kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan nesteeseen. Anna jäähtyä.
-
Purista viipaleista vettä pois mahdollisimman paljon. Laita viipaleet astiaan tai suljettavaan muovipussiin. Lisää jäähtynyt pikkelöintiliemi ja anna maustua jääkaapissa 2-3 päivää.
Kommentteja ja keskustelua