Niin hassulta kuin se kuulostaakin Japani on hulluna curry-riisiin. Itseasiassa curry-riisi  – siis japanilainen curry, jolla ei ole mitään tekemistä intialaisten vastaavien kanssa – on maan epävirallista kansallisruokaa. Jokaisella Japanin prefektuurilla on oma puolivirallinen tulkintansa lihaisasta curry-riisistä, samoin jokaisella perheen ruokahuoltoa suorittavalla perheenäidillä. Onnistumisen kannalta tärkeintä on, että lihassa on riittävästi rasvaa ja käytät curry-liemikuutiota. Ilman valmiskuutioita ruoka ei maistu samalta. Curry-maustekuutioita löydät aasialaisista kaupoista ja hyvin varustetuista marketeista.

Ainekset 4:lle annosta

4
rkl
voita
3
rkl
kasvisöljyä
1
iso sipuli kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
500
g
rasvaista naudanlihaa pilkottuna
2
keskikokoista porkkanaa pilkottuna
2
keskikokoista perunaa pilkottuna
4
curry-liemikuutiota (esim. Vermont) tai 6 rkl curryjauhetta
1
tl
suolaa
Keitetty riisi:
1
tl
suolaa

Ohje

  1. Kuumenna voi ja öljy pannulla, kunnes voi sulaa ja alkaa kuplia. Lisää sipuli ja notkistele lempeällä lämmöllä noin viisi minuuttia.

  2. Lisää pannulle lihat ja ruskista jatkuvasti käännellen noin viisi minuuttia.

  3. Lisää perunat ja porkkanat pannulle ja sekoita hyvin. Kaada päälle reilu litra vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna kuplia lempeällä lämmöllä tunnin ajan.

  4. Murustele curry-kuutiot liemen sekaan ja sekoita hyvin. Kypsyttele kastiketta vielä vartin välillä sekoittaen.

  5. Tarjoa keitetyn riisin kera.

Keitetty riisi:

  1. Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.

  2. Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.

  3. Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

  4. Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.