Ruisleipä
![Ruisleipä](/sites/default/files/images/Ruisleipa_0.jpg)
Perinteinen ruisleipä on suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivi, ja sen leipominen tuo keittiöön kodikkaan tuoksun ja tekemisen meininkiä. Vaikka ennen leipä valmistettiin puisessa leipätiinussa ja paistettiin leivinuunissa, moderni kotileipuri onnistuu mainiosti myös sähköuunilla. Ruisleipään käytettävät Myllyn Paras Ruisjauhot takaavat leivälle oikean maun ja rakenteen. Sähköuunissa leipoessa taikina kannattaa tehdä hieman pienemmäksi, ja kovempaa kuorta voi pehmentää kostuttamalla leipää paiston jälkeen. Nauti tuoreesta, itse leivotusta ruisleivästä!
Ruisleivänleivonta valmiiseen juureen:
1. päivä: Sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli. Peitä astia leivinliinalla. Jätä lämpimään, mieluiten 25 -30 asteiseen (esim. lattialämmitetty kylpyhuone tai kylmälaukku, jonne laitetaan kuumavesipullo) vedottomaan paikkaan käymään 1(-2) vuorokaudeksi. Sekoita juurta käymisen aikana muutaman kerran ja lisää samalla hieman ruisjauhoja. Varaa riittävän iso astia, juuri kuplii voimakkaasti.
Vinkki: Jos käytät pakastettua tai jääkaapissa säilytettyä juurta, sitä kannattaa ennen leivän teon aloitusta elvyttää 2 - 3 vuorokautta lisäämällä juureen aamuin illoin tilkka lämmintä vettä ja hieman jauhoja (myös tällöin ihanteellisin elvytyslämpötila on 25 - 30 astetta). 2. (tai 3.) päivä. Ota juurta talteen noin 2 dl ja laita jääkaappiin tai pakastimeen.
Paistaminen sähköuunissa: Paista limput 225 - 250 °C: ssa noin 20 min ja alenna lämpötila 180 - 190 asteeseen. Jatka paistamista vielä n. 40 min. Huom! Lämpötilat ovat ohjeellisia ja riippuvat uunista. Ohuet reikäleivät paistetaan 225 - 250 asteessa 20 - 30 min. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjasta koputeltaessa. Anna leipien jäähtyä paksuilla leivinliinoilla peiteltyinä.
Taikinajuuri happamalle leivälle:
1 viipale (vähintään 10 g) hapanta ruisleipää, 3 dl vettä, n. 2 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja.
In reply to (Ei aihetta) by Anonyymi (not verified)
In reply to (Ei aihetta) by Anonyymi (not verified)
In reply to (Ei aihetta) by Anonyymi (not verified)
In reply to Mahtavat ohjeet! by Anonymous (not verified)
In reply to Mahtavat ohjeet! by Anonymous (not verified)
In reply to Aloittelija ..vuosikymmenen by Anonymous (not verified)
In reply to Mistähän johtuu että leipä by Anonymous (not verified)
In reply to Käytetäänkö leipomiseen vain by Anonymous (not verified)
In reply to Hei ! by Anonymous (not verified)
In reply to Onhan leivät pistelty hyvin by Kuluttajaneuvonta
In reply to ""Anna seoksen seistä 25 - 30 by Anonymous (not verified)
In reply to Voiko hapankorpusta tehdä by Anonymous (not verified)
In reply to Voiko hapankorpusta tehdä by Anonymous (not verified)
In reply to Kiitos erittäin selkeistä by Anonymous (not verified)
In reply to Kiitos erittäin selkeistä by Anonymous (not verified)