Tämän saaristolaisleivän leivonta ei itse asiassa ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella.

Tässä on uutena ideana leipoa tummaa leipää muffinisämpylöiksi.

Ohje on helppo, siinä ei ole paljoa monimutkaisia vaiheita. Helpoimmalla saat leivottua leivän pitkulaiseen vuokaan, esim. silikoniseen tai isoihin muffinivuokiin. Tällöin taikinan voi jättää aika löysäksi ja sen voi vain kaataa paistoastioihin.

Leipä sisältää paljon tummia jauhoja, omenaa ja kaljamaltaita eli kuitua leivästä tulee mukavasti ja vatsa pysyy kylläisenä pitkään!

Ainekset 2-3 kpl pitkulaisessa vuoassa tai 24 sämpylää annosta

6
dl
piimää, kaljaa tai olutta
2
dl
löysähköä omenasosetta
2
dl
kaljamaltaita
50
g
hiivaa
2
tl
suolaa
dl
siirappia
1-2
rkl
fenkolia, anista ja/tai kuminaa
1
tl
jauhettua pomeranssinkuorta

Ohje

  1. Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja omenasose. Mikäli käytät omenamarmeladia, löysytä sitä vedellä. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja.
  2. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
  3. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Anna kohota puolisen tuntia vuoissa peitettynä.
  4. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.
  5. Tai tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia muffinikolojen koosta riippuen.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.