Tee kakkupohja etukäteen valmiiksi ja täytä se jo tarjoilua edeltävänä päivänä, näin saat mehevän täytekakun.

Kakkupohjaan sopivat parhaiten Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho tai Erikoisvehnäjauho, sillä ne eivät paakkuunnu ja niissä oleva karkeampi raekoko tuo ilmavimman tuloksen munavaahdossa.

Huoneenlämpöiset ja vanhemmat kananmunat vaahtoutuvat jääkaappikylmiä ja tuoreita paremmin.

Prinsessakakku on Ruotsista lähtöisin oleva marsipaanikuorrutteinen kakku. Pyöreään pallomaiseen Prinsessakakkuun kuuluu tyypillisesti vaniljatäyte ja vadelmahillo sekä vihreä marsipaanikuorrutus. 

Tässä reseptissä vaniljakreemi on korvattu keveämmällä vaniljarahkalla ja vadelmahillon lisäksi on käytetty vadelmia ja vadelmasurvosta, jotka tuovat lisää raikkautta kakkuun. Vadelmien kirpeys sopii hyvin yhteen makean kuorrutteen kanssa.

Katso videolta, miten kakun pinta viimeistellään marsipaanilla tai sokerimassalla.

Ainekset n. 10:lle annosta

Kakkupohja:
3
munaa
dl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Leivitykseen:
voita
Rahkaseos:
4
dl
kuohukermaa
4
dl
vaniljarahkaa
½
dl
sokeria
Kostutus:
dl
vaniljaista mantelijuomaa tai maitoa + vaniljasokeria
Väliin:
3
dl
survottua vadelmaa
3
dl
vadelmahilloa
4
dl
vadelmia
Päälle:
500
g
vihreää marsipaania
tomusokeria
oikea ruusu tai ruusukoristeita

Ohje

  1. Leivo ensin kakkupohja. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Voitele pienehkö irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm) rasvalla ja leivitä pinta korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 20 min. Kumoa kakku heti uunista ottamisen jälkeen ritilälle. 

  2. Valmista rahkaseos vatkaamalla kerma vaahdoksi ja sekoittamalla muut ainekset joukkoon. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Kokoa kakku tarjoilulautaselle.

  3. Laita alin pohja keskelle lautasta, kostuta se ½ dl:lla mantelimaitoa, levitä sille 1½ dl survottuja vadelmia ja sen päälle 1 dl hilloa. Lisää päälle 2 dl vadelmia ja rahkaseosta niin paljon, että kakun keskiosaan tulee täytettä korkeampi kerros kuin kakun reunoille, jolloin kakun pyöreä muoto saa alkunsa. 

  4. Laita toinen kakkupohja päälle ja painele varovasti reunoilta hieman matalammaksi. Kostuta ja täytä samalla tavalla kuin edellinenkin kerros. Laita kolmas kakkupohja päälle ja painele taas reunoilta hieman matalammaksi. Kostuta ja levitä vielä ohut kerros hilloa. Levitä loput rahkaseoksesta kakun pinnalle kauttaaltaan tarttumapinnaksi marsipaania varten. Korosta vielä kakun pyöreää muotoa levittämällä rahkaseosta paksumpi kerros kakun päälle pyöreään muotoon. 

  5. Kauli marsipaani isoksi (niin, että se yltää koko kakun yli) ohueksi levyksi tomusokeroidulla pinnalla. Siirrä marsipaanilevy (tarvittaessa kaulimen avulla) varovasti kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen marsipaani kakun alareunasta siististi pois. Pyörittele yli jäänyt marsipaani ohueksi nauhaksi ja tee siitä koristekierre kakun alaosaan tarjoilualustalle.

  6. Siivilöi kakun alareunaan tomusokeria. Kun laitat kakun tarjolle, lisää päälle oikea ruusu. Myös marsipaanista tehty ruusu sopii hyvin.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Oikeat ruusut kakussa?

Kakkujen koristelussa voi käyttää oikeita kukkia koristetarkoituksessa, kääri tuolloin kakkuun työnnettävän kukan lyhyt varsi esim. folioon tai muoviin, jotta kukasta ei irtoa kasvinesteitä kakkuun.

Mikäli koristeet on tarkoitus myös syödä, osta syötäväksi tarkoitettuja kukkakoristeita tai kerää ne itse varmistaen että kasvien kasvatuksessa ei ole käytetty mm. torjunta-aineita.

Koristeiden muotoileminen marsipaanista on myös hauskaa, opettelemalla saat syntymään upeita erilaisia kukkakuvioita.

Näin kuorrutat Prinsessakakun marsipaanilla

Miten tehdään ruusu marsipaanista

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.