Pretzelit ovat valmistustavaltaan samantyyppisiä kuin bagelit; molempien erikoisuus on lisäkohotus vedessä paistamalla.

Pretzeleiden juju bageleihin verrattuna on ruokasooda keitinvedessä.

Pretzeleihin on saatu makua pizzamausteella, jolloin pretzeleitä voi syödä vaihtoehtona pizzalle, sellaisenaan tai täytettynä.

Lue myös Arja Elinan blogikirjoitus.

 

Ainekset 8 kpl isoja annosta

Taikina:
3
dl
olutta, maitoa tai vettä
25
g
hiivaa
2
rkl
vaahterasiirappia tai siirappia
1
tl
suolaa
1
rkl
pizzamaustetta
1
rkl
rypsiöljyä
Keittämiseen:
1
l
vettä
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle:
1
muna
2
rkl
pizzamaustetta
Lisäksi:
tuorejuustoa, dippikastikkeita

Ohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi, suola, pizzamauste, öljy ja jauhoja. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
  2. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina paksuksi pitkäksi tangoksi, jaa se 8 palaan. Pyörittele paloista n. 50 cm pitkiä ja 2 cm paksuja nauhoja. Kääntele jokainen rinkeliksi eli solmi nauhojen päät toistensa ympäri kerran niin, että nauhojen päät jäävät muutaman sentin vapaiksi. Käännä kiinnityskohdat nauhan päiden kanssa rinkelin keskelle niin, että nauhojen päät tulevat kiinni rinkelin alareunaan, toinen nauhan pää vasemmalle ja toinen oikealle.
  3. Anna pretzeleiden kohota 10 minuuttia leivinliinan alla.
  4. Lämmitä yhtä aikaa uuni 225 asteeseen ja kiehauta iso laakea kattilallinen vettä kiehuvaksi. Lisää sooda kiehuvaan veteen ja paista siinä muutama pretzeli aina kerrallaan, paistoaika on noin 30 sekuntia per puoli.
  5. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Voitele pretzelit munalla. Ripottele rinkeleiden päälle pizzamaustetta ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.
  6. Pretzelit maistuvat parhailta heti kuumina, mutta ne kestävät säilytystä seuraavan päivään, jolloin leivonnaiset kannattaa halkaista ja paahtaa leivänpaahtimessa. Nauti pretzeleitä dippikastikkeiden ja tuorejuuston kera.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.