• Tämä on Suomesta saataviin raaka-aineisiin mukailtu ja testattu ohje.
  • Pho-keittoon ainekset lisätään kiehuvaan liemeen ainesten kypsymisjärjestyksessä.
  • Pho-keitto valmistetaan vietnamilaisissa perheissä niiden ainesten mukaan, joita kunakin päivänä saadaan omalta kasvimaalta ja markkinoilta.
  • Vietnamilainen sipuli on usein makeahkoa salottisipulia tai kevätsipuli varsineen.
  • Vietnamilaisessa ruoanlaitossa ei juuri käytetä suolaa, sen sijaan erilaisia aromaattisia hapan-makeakastikkeita ja sokeria.
  • Mikäli et pidä korianterin mausta, myös thai-basilika sopii tähän keiton lisukkeeksi.
  • Pho-keiton kanssa tarjoillaan Vietnamissa riisinuudelia, mutta Suomessa voit kokeilla lisukkeeksi Raketti Spagettia.

Ainekset 3-4:lle annosta

1,2
l
vettä
n.1
cm
tuoretta inkivääriä
½-1
punainen chilipalko (5-10 cm)
½
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
2-3
tähtianista
n.10
vihreää pippuria kokonaisena
1
rkl
kalakastiketta
1
rkl
kalafondia tai n. 1 dl itse keitettyä vahvaa kalalientä
1
rkl
ruokosokeria
1
porkkana suikaleina
1
sipuli (varsineen) suikaleina
(2
dl
mungpavun ituja)
100
g
paksoi-salaattia eli pinaattikiinankaalia tai sidesalaattia
300
g
kalaa tai äyriäisiä, esim. vaaleaa kalaa, kampasimpukoita ja jättikatkaravunpyrstöjä
tuoretta korianteria hienonnettuna
limen- tai sitruunanlohkoja
Lisäksi:
riisinuudeleita

Ohje

  1. Kiehauta vesi saviruukussa, padassa tai kattilassa. Kuori tällä välin inkivääri ja suikaloi se ohuiksi lastuiksi. Leikkaa chili vinoiksi n. ½ cm viipaleiksi. Lisää ne ja mausteet sekä maustavat kastikkeet liemeen.

  2. Suikaloi porkkana ja kuori sekä pilko sipuli varsineen n. 3 cm paloiksi, samaten suikaloi salaatti. Pilko myös kala paloiksi tai ota keittoa varten pakastimesta simpukoita tai äyriäisiä.  Laita Pho-keittoon aineksia kiehuvaan liemeen ainesten kypsymisjärjestyksessä. Lyhimmän kypsymisajan omaavat ainekset laitetaan siis ihan lopuksi kiehuvaan liemeen.

  3. Anna kypsyä n. 5-10 minuuttia aineksista riippuen. Keitä sillä aikaa riisinuudelit tai suomalaisittain Raketti Spagetit pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoile jompia kumpia keiton kanssa. Ruoan kanssa tarjolla saa olla myös tuoretta korianteria hienonnettuna sekä limen- tai sitruunanlohkoja.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.