Pitaleivät tuovat vaihtelua hampurilaiskulttuuriin, sillä pitat ovat perinteisiä esimerkiksi Turkissa, Bulgariassa ja Kreikassa sekä koko Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Pitaleivät kohoavat paistattaessa muodostaen onton taskun, joka voidaan leikata auki ja täyttää. 

Durumvehnäjauho antaa pitaleipätaikinaan hyvää rakennetta, jolloin pitan taskun muodostuminen onnistuu parhaiten.

Pitaleipien täytteenä kannattaa käyttää satokauden raaka-aineita, esim. syksyisin sieniä. Erilaisin maustein tai maustekastikkein saat vaihtelua myös pitaleipään.

Yksi reseptin mukaan valmistettu ja täytetty pitaleipä sisältää 240 kcal.

Ainekset 8 kpl annosta

Pitaleivät:
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
rypsiöljyä
Sieni-kasvistäyte:
1
l
kantarelleja
½
rkl
rypsiöljyä
1
punasipuli
n.300
g
parsakaalinkukintoja
100
g
fenkolia suikaleina
1
dl
porkkanaa ohuina suikaleina
½
tl
cayennepippuria
½-1
tl
viherpippuria
tl
yrttisuolaa
100
g
raejuustoa

Ohje

ITSE TEHDYT PITÄLEIVÄT:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm).

  2. Anna leipien kohota leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Onnistuneet pitaleivät kohoavat uunissa kypsyessään korkeiksi ”kupliksi”, leipiä ei saa pistellä.

ITSE TEHTY SIENI-KASVISTÄYTE:

  1. Haihduta puhdistetuista ja pilkotuista kantarelleista ylimääräinen kosteus kuumassa pannussa. Lisää öljy ja paloitellut kasvikset.

  2. Paista ainekset nopeasti niin, että kasvikset eivät pehmene liikaa. Lisää mausteet ja tarkista maku. Täytä pitaleivät sieni-kasvisseoksella ja raejuustolla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Ulla-Maija Hänninen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.