Pitaleivät tuovat vaihtelua hampurilaiskulttuuriin, sillä pitat ovat perinteisiä esimerkiksi Turkissa, Bulgariassa ja Kreikassa sekä koko Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.
Pitaleivät kohoavat paistattaessa muodostaen onton taskun, joka voidaan leikata auki ja täyttää.
Durumvehnäjauho antaa pitaleipätaikinaan hyvää rakennetta, jolloin pitan taskun muodostuminen onnistuu parhaiten.
Pitaleipien täytteenä kannattaa käyttää satokauden raaka-aineita, esim. syksyisin sieniä. Erilaisin maustein tai maustekastikkein saat vaihtelua myös pitaleipään.
Yksi reseptin mukaan valmistettu ja täytetty pitaleipä sisältää 240 kcal.
Ainekset 8 kpl annosta
Ohje
ITSE TEHDYT PITÄLEIVÄT:
-
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm).
-
Anna leipien kohota leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Onnistuneet pitaleivät kohoavat uunissa kypsyessään korkeiksi ”kupliksi”, leipiä ei saa pistellä.
ITSE TEHTY SIENI-KASVISTÄYTE:
-
Haihduta puhdistetuista ja pilkotuista kantarelleista ylimääräinen kosteus kuumassa pannussa. Lisää öljy ja paloitellut kasvikset.
-
Paista ainekset nopeasti niin, että kasvikset eivät pehmene liikaa. Lisää mausteet ja tarkista maku. Täytä pitaleivät sieni-kasvisseoksella ja raejuustolla.