Kurpitsa on olennaisena osana amerikkalaisessa halloween-juhlinnassa. Samaan tapaan sitä käytetään nykyään myös Suomessa. Kurpitsoita käytetään juhlien rekvisiittana, mutta sitä käytetään myös monissa halloween-tarjoiluissa. Minä kehittelin syksyyn ja halloweeniin sopivan mausteisen kurpitsakeiton ja sen kanssa tarjoiltavaksi lehtitaikinalla päällystetyt pienet juustot eli juustomuumiot.

Juustomuumiot ovat pieniä juustoja, jotka on kääritty lehtitaikinan sisään ja paistettu uunissa, jolloin taikina muuttuu rapeaksi ja sisällä on ihanan pehmoinen juustosydän. Nämä juustomuumiot sopivat erinomaisesti halloween-ruokapöytään keiton tai vaikka salaatin kanssa herkuteltaviksi. Mieto maku tasapainottaa maukasta keittoa tai salaattia.

Oranssi kurpitsakeitto saa makua muun muassa valkosipulista, mausteisesta mangosta sekä chilistä. Kermaisuus tulee keittoon lisätystä ranskankermasta. Jos haluat vielä enemmän mausteita keittoon, niin voit lisätä chilin ja valkosipulin määrää. Kurpitsakeittoon voit käyttää erilaisia syötäviä kurpitsalajikkeita, mutta valitun lajikkeen lihan värin vaikuttaa valmiin keiton väritykseen.

Ainekset annosta

Kurpitsakeitto
n. 900
g
kurpitsan lihaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
voita
1
l
vettä
2
rkl
kasvisfondia
¾
dl
mango chutneyta
½-1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
tl
jauhettua kuivattua chiliä
1
tl
kurkumaa
200
g
ranskankermaa
Juustomuumiot
2
pkt
pieniä yksittäin pakattuja juustoja (BabyBel) (12 kpl)
1
kananmuna
mustapippureita

Ohje

Kurpitsakeitto

  1. Leikkaa kurpitsasta yläosa pois ja poista siemenet kurpitsan sisältä. Koverra kurpitsan liha ja pilko se paloiksi. 
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. 
  3. Kuumenna voi kattilassa ja lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita parin minuutin ajan. Lisää kattilaan vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon vielä pilkottu kurpitsa.
  4. Kaada kattilaan vettä noin litran verran, jotta kurpitsat peittyvät. Lisää joukkoon myös kasvisfondi, mango chutney sekä mausteet. 
  5. Anna keiton hautua hiljaa kiehuen noin 30 minuutin ajan tai niin kauan, että kurpitsat ovat pehmenneet. Lisää lopuksi vielä ranskankerma ja sekoita hyvin.
  6. Kaada keitto tehosekoittimeen tai soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. 
  7. Tarjoile keitto lämpimänä esimerkiksi koverretusta kurpitsasta. Voit lisätä vielä tarjoiluvaiheessa pienen määrän ranskankermaa jokaiseen keittoannokseen.

Juustomuumiot

  1. Nosta lehtitaikinalevy huoneenlämpöön noin 30-60 minuuttia ennen leipomista. 
  2. Avaa taikina ja kauli jo valmiiksi kaulittu levy isommaksi ja ohuemmaksi levyksi. 
  3. Poista juustot kääreistä ja asettele ne taikinalevyn päälle. 
  4. Leikkaa taikina 12 neliöön. Taittele taikina jokaisen juuston ympärille niin, että sauma jää pohjapuolelle.
  5. Kauli loput taikinalevystä vielä ohuemmaksi niin, että saat leikattua siitä kapeita noin 1 cm levyisiä suikaleita muumioita varten. 
  6. Kieputa suikaleet juustojen ympärille niin, että saat niistä muumion näköisiä. 
  7. Riko kananmuna kupissa ja voitele muumiot kananmunalla. 
  8. Laita mustapippurista silmät jokaiselle muumiolle. 
  9. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuutin ajan, kunnes juustomuumiot on saaneet hieman väriä ja juusto on pehmentynyt taikinan sisällä. Herkuttele lämpiminä!
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.