Piiraiden päälle valmistetaan täytteeksi sitruunarahkasta tehty vaahto, johon lisätään karkkirouheita, esim. Daim-rouhetta, Marianne-rouhetta tai pieniä lakritsipaloja.
Kesäisten mansikoiden lisäksi leivoksiin sopivat hyvin vadelmat, kirsikat, mustikat, lakat/hillat, tyrni tai herukat.
Sitruunarahka sopii raikkaana makuna karkin ja kauramurotaikinan kanssa. Mikäli marjasurvos on kiinteää, kypsiä piiraspohjia voi kostuttaa erikseen esim. mehulla. Kokeile myös jäätelöllä!
Ainekset 4 pyöreää pientä piirasvuokaa (esim. silikonia tai foliota, halkaisija n. 15 cm) tai 1 iso piirasvuoka, noin 8 annosta
Marianne-rouhetta, Daimia rouhittuna tai lakritsia pieneksi pilkottuna
Koristeeksi:
mansikoita, vadelmia, kirsikoita tai muita marjoja
sitruunamelissan lehtiä
Ohje
Jaa sulanut taikina 4 osaan eli saat näin pohjat 4:lle piiraalle, painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti käytä koko taikina yhteen isoon piirasvuokaan. Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 10 min (isoa piirasta n. 15-20 min) kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.
Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja -rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja valitsemallasi karkkirouheella. Halutessasi voit jakaa vaahdon osiin ja laittaa niihin jokaiseen eri karkkirouheita – näin saat erilaisia makuja piiraisiin. Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla, vadelmilla, kirsikoilla tms. marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.
VINKKI: Voit käyttää täytevaahdon tilalla appelsiinijäätelöä, jonka maustat karkkirouheella. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista ja koristele tuorein marjoin ja yrtein.
Kommentteja ja keskustelua