Mausteinen intialainen linssimuhennos eli "Daal" tai "Dahl" tarjotaan pääsiäisen kunniaksi karitsan sisäfileiden ja basmatiriisin kanssa.
Intialaisissa ruuissa on reilusti mausteita. Tämä resepti ei ole intialaiseen makuun kovin tulinen, mutta saattaa olla suomalaiseen makuun vahva, niinpä voit halutessasi käyttää mausteita hieman vähemmän kuin ohjeessa on mainittu.
Mikäli haluat muhennokseen enemmän kookoksen makua, jätä ohjeesta pois 2 dl vettä ja käytä tölkillinen (4 dl) kookosmaitoa.
Ainekset 4-6:lle annosta
Linssimuhennos:
½
dl
rypsiöljyä
2-3
salottisipulia
2-3
valkosipulinkynttä
1
punainen chilipalko (n. 10 cm)
pala
tuoretta inkivääriä (n. 30 g)
2
rkl
currytahnaa
1
porkkana tai suippopaprika
2½
dl
GoGreen Punaisia Linssejä
1
tlk
tomaattimurskaa (400 g)
2
dl
vettä
1½
tl
suolaa
4
limen tai sitruksen kuivattua lehteä
(n. 1
tl
juustokuminaa)
1
rkl
liha- tai kasvisliemifondia (tai 1 kuutio)
2
dl
kookosmaitoa (½ tlk)
½
dl
limemehua
Annosten päälle:
1
dl
suolapähkinöitä
tuoretta korianteria
1
lime
Lisäksi:
3
dl
basmatiriisiä (+ keittämiseen 8 dl vettä + ½ tl suolaa)
4-8
kpl
karitsan sisäfilettä (400-800 g), suolaa
Ohje
Kuumenna linssimuhennosta varten öljy kattilassa tai padassa. Hienonna sipulit, chili ja inkivääri. Paista niitä öljyssä, lisää currytahna. Leikkaa porkkana tai paprika suikaleiksi ja lisää ne paistumaan mausteseokseen. Lisää linssit joukkoon ja sekoita niitä hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, suola ja mausteet. Anna kiehahtaa ja kypsyä 5 min, lisää kookosmaito ja jatka keittämistä 5 min. Lisää viimeiseksi limemehu.
Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaisesti. Paista 1–2 huoneenlämpöistä karitsan sisäfilettä ruokailijaa kohden kuumalla pannulla voi-rypsiöljyseoksessa juuri ennen tarjoilua. Mausta suolalla.
Kokoa annokset: laita lautasille riisiä, fileet ja päälle linssimuhennosta. Koristele annos suolapähkinöillä, tuoreella korianterilla ja limestä leikatuilla ohuilla renkailla.
Kommentteja ja keskustelua