Makaronilaatikko on yksi suomalaisten klassikkoruoista, joka säilyy suosituimpien reseptin joukossa vuodesta toiseen. Voit muokata tästä klassikkoreseptistä laktoosittoman käyttämällä nesteenä lihalientä tai laktoositonta maitoa. Voit myös lisätä makaronilaatikkoon kuitua käyttämällä tummaa sarvimakaronia.
Lihamakaronilaatikon suosituin liha on jauheliha, mutta voit korvata sen kalalla, kanalla tai myös kasviksilla.
Laita makaronit ja lihaliemikuutiot tai -fondi kiehuvaan veteen ja keitä hiljalleen 8 min. Valuta makaronit lävikössä ja ota lihaliemi talteen. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta seos.
Kaada makaronit ja jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan. Lisää lihaliemi tai laktoositon maito, johon kananmunat ovat hyvin sekoitettu. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 1½ tuntia (tai 200-asteessa n. 1 tunti). Sekoita seosta 1-2 kertaa paiston alkupuolella, jotta makaronit ja liha pysyvät sekoittuneena eivätkä makaronit jää vuoan pohjalle.
Kuivaa tulee tolla nestemäärällä ja paistoajalla, 45 min riittää kiertoilmauunissa n200° asteessa. Puolen tunnin kohdalla jo pinta tumma, loppuaika folion alla.
Olen laittanut ruokaa, mm. juuri makaroonilaatikkoa yli 20 vuotta, mutta tämä löi silti ällikällä ja on ehdottomasti perheemme makaroonilaatikkosuosikki! En tosiaankaan yleensä tee ruokaa ohjeen mukaan, mutta kerran päätin tätä kokeilla ja lopputulos on luettavissa edellä! :)
Makaronilaatikossa kananmunan voi korvata esim. sekoittamalla 1 osan soijajauhoa ja 3 osaa vettä, maitojauhe-vesiseoksella tai kevyesti suurustetulla lihaliemellä. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tein "kasvisversion": soijarouhetta jauhelihan tilalle, nesteeksi kasvislientä ja munien tilalle vispasin kasvisliemeen n. 1,5 dl soijajauhoa. Tuli erittäin hyvää! :)