Sulata taikina, kauli se isoksi levyksi leivinpaperille uunipellille. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia, jätä vaaleaksi. Anna jäähtyä.
Levitä vadelmat leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille, ripottele päälle sokeria ja vaniljasokeria. Paahda 225-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla 20–25 minuuttia, kunnes marjat paahtuvat. Ota pois uunista ja jätä jäähtymään. Laske uunin lämpö 125 asteeseen.
Marenkia varten erottele munista valkuaiset isoon kulhoon. Vatkaa valkuaiset tukevaksi vaahdoksi, n. 3 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää sokeria ½ dl kerrallaan, jatka vatkaamista ½ minuuttia, lisää taas sokeria ja vatkaa ja jatka näin, kunnes kaikki sokeri on lisätty. Jatka vispausta, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävän valkoista, 5–6 minuuttia. Lisää lopuksi vaahtoon valkoviinietikkaa, vatkaa vielä tasaiseksi minuutti. Ota marengista isolla lusikalla nokareita leivinpaperille uunipellille. Laita marengit uunin alimmalle tasolle, (125-asteeseen), paista 1 tunti. Ota uuni pois päältä. Jätä marengit uuniin kuivumaan.
Sulata valkosuklaa-crunchya varten suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita sulaan seokseen hiutaleet, mantelirouhe ja sokeri. Anna jäähtyä.
Ennen tarjoilua kokoa crumble. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Siirrä muropohja isolle tarjottimelle. Levitä pohjan päälle vuorotellen nokareina vaniljavaahtoa, marjoja, marenkeja, crunchya ja paahdettua vadelmakastiketta. Koristele kauniisti pienillä vihreillä lehdillä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Niclas Mäkelä/Otavamedia