Mallasleipä kuuluu monen jouluun. Tällä reseptillä valmistat mehevän, siirappisen mallasleivän jossa maistuvat anis ja fenkoli!

Mallasleipä on tervetullut joululahja läheisille ja sopii hyvin myös myyjäisiin.

Ainekset 4 leipää annosta

2
dl
kaljamaltaita
3
dl
kiehuvaa vettä
3
dl
piimää
30-50
g
hiivaa
½
dl
tummaa leipäsiirappia
1
tl
suolaa
2
tl
aniksen ja fenkolin siemeniä
2-3
tl
pomeranssinkuorta
½
dl
rypsiöljyä
1
dl
kurpitsansiemeniä
(½-1
dl
rusinoita)
Voiteluun:
vedellä ohennettua siirappia

Ohje

  1. Vatkaa maltaat ja ruisjauhot kiehuvan veden joukkoon ja anna turvota 2-3 tuntia tai ainakin ½ tuntia. Lisää piimä ja lämmitä tarvittaessa kädenlämpöiseksi.
  2. Murskaa aniksen ja fenkolin siemenet morttelissa. Liuota murustettu hiiva mallas-nesteseokseen, lisää siirappi, mausteet ja osa jauhoista. Alusta jonkin aikaa ja lisää jauhoja vähitellen.
  3. Kaada sekaan öljy, siemenet ja rusinat sekä tarvittava määrä jauhoja ja jatka alustamista. Taikina saa olla kimmoisa, mutta ei liian kova. Peitä muovilla tai liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa hetki, jaa 3-4 osaan ja leivo pitkiksi tai pyöreiksi leiviksi. Nosta pellille, peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia. Tee leipiin halutessasi muutama viilto terävällä veitsellä, voitele siirappivedellä ja paista 200-asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 20-35 minuuttia leipien koosta ja muodosta riippuen. Leivät ovat kypsiä, kun pohjasta kuuluu kumea ääni sitä koputettaessa.

VINKKI! Kokeile myös perinteistä joululimppua!

Resepti:
Kati Nappa

Vinkit

Jos leivot monta päivää ennen joulua, pakasta leivät.  Leipä on myös hauska joululahja folioon tms. paketoituna. Mainitse lahjan saajalle onko leipä tuore vai pakastettu.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.