Joulupöydän ihana glögikakku valmistuu pehmeästä piparkakkupohjasta, kermaisesta sitrustäytteestä sekä jouluisesta glögijuomasta tehdystä kiilteestä.

Voit itse valita, käytätkö tässä appelsiini- vai sitruunatuorejuustoa. Vaihtelemalla tuorejuustomakua, saat muunneltua kakkua moneen eri makuun. Kakku valmistuu varsin nopeasti, mutta vaatii vähintään pari tuntia hyytymisaikaa, jotta täyte ehtii hyytyä. Suositeltavaa on hyydyttää kakkua hieman pidempään, esimerkiksi yön yli. Pidemmän hyydyttämisen aikana myös maut tasoittuvat.

Glögikiilteessä kannattaa käyttää valmista juotavaa glögiä. Anna kiilteen jäähtyä hetken aikaa ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Näin saat onnistuneemman lopputuloksen.

Ainekset 8-10 annosta

Piparkakkupohja
dl
sokeria
½
tl
leivinjauhetta
tl
piparkakkumaustetta
¼
tl
suolaa
¾
dl
maitoa
1
dl
ruokaöljyä
2
kananmunaa
Täyte
3
dl
vispikermaa
3
liivatelehteä (6 g)
200
g
appelsiini- tai sitruunatuorejuustoa
½
dl
tomusokeria
½
dl
appelsiinimehua tai vettä
Koristelu
dl
glögiä
3
liivatelehteä (6 g)
1
dl
vispikermaa
(jouluisia koristeita, esim. piparkakkumurua)
(vuokaa varten öljyä ja tomusokeria)

Ohje

  1. Valmista ensin kakkupohja sekoittamalla kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy ja kananmunat. Lisää neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Pingota irtopohjavuoan (noin 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja öljyä hieman vuoan reunoja. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 15-18 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.
  3. Siirrä jäähtynyt kakkupohja tarjoiluastialle. Voitele irtopohjavuoan reunus öljyllä ja ripottele päälle hieman tomusokeria. Laita reunus kakkupohjan ympärille.
  4. Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa sillä aikaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään erillisissä kulhossa.
  5. Kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi ja nosta liivatelehdet pois kylmästä vedestä. Laita liivatelehdet kuuman nesteen joukkoon ja sekoittele niin, että liivatelehdet sulavat kokonaan. Anna liivatenesteen jäähtyä hetki ja lisää se tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon vielä kermavaahto.
  6. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja annan kakun hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia, mielellään yön yli.
  7. Ota glögistä pari ruokalusikallista erikseen kattilaan tai mikron kestävään astiaan. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Kuumenna glögitilkka kiehuvan kuumaksi. Nosta liivatelehdet pois vedestä ja sulata ne glögitilkan joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada liivateneste lopun glögin joukkoon ja anna hyytyä hetken aikaa. Kaada lopuksi hieman jäähtynyt glögikiille kakun päälle. Anna kiilteen hyytyä noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.
  8. Irrota irtopohjavuoan reunus varovasti kakun ympäriltä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele kakku kermapursotuksilla ja jouluisilla koristeilla.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.