Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia. Joulukuu on jo täällä ja joulupöydän tarjottavia mietitään. Minä suunnittelin joulun helpottamiseksi uuden ihanan piparkakunmakuisen juustokakun.

Pohja on valmistettu Myllyn Parhaan Emännän puolikarkeista vehnäjauhoista ja makua tuo  pohjaan ja täytteeseen herkullinen piparkakkumauste. Ihana vaniljavaahto kakun päällä kruunaa kakun. Koristelussa käytin hyvin joulunaikaan sopivaa rosmariinia ja tuoreita marjoja, jotka ovat kakussa kuin kuusenkoristeita. Kannattaa pistää myös tuo koristelu mieleen, koska sillä saa koristelua joulukakut helposti näyttäviksi.

Tämän reseptin myötä toivotan teille kaikille oikein ihanaa joulunodotusta ja herkullisia hetkiä joulusuunnitelmien ja –juhlien parissa. Nauttikaa ja muistakaa ystäviä sekä lähimmäisiä ihanilla syötävillä lahjoilla tai vaikka pienillä yhteisillä yllätyshetkillä. 

Ainekset 10 annosta

Pohja
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
½
dl
ruokosokeria
25
g
voita
1
kananmuna
½
dl
maitoa
Piparkakkumousse
4
dl
vispikermaa
3/4
dl
tummaa siirappia
½
dl
ruokosokeria
3
tl
piparkakkumaustetta
4
liivatelehteä
350
g
maustamatonta tuorejuustoa
Vaniljavaahto
2
dl
vispikermaa
150
g
ranskankermaa
½
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
Koristeluun
rosmariinia ja tuoreita marjoja

Ohje

  1. Sekoita pohjan kaikki kuivat aineet keskenään. 
  2. Sulata voi. 
  3. Lisää kuivien aineiden joukkoon kanamuna, maito sekä hieman jäähtynyt voisula. Sekoita tasaiseksi. 
  4. Pingota noin 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Tasoita taikina ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle. 
  5. Paista 175 asteessa noin 12 minuutin ajan, kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä.
  6. Valmista piparkakkumousse mittaamalla kattilaan ½ desilitraa vispikermaa sekä siirappi, ruokosokeri ja piparkakkumauste. 
  7. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen vähintään viiden minuutin ajaksi. 
  8. Kuumenna sokeriseos kiehuvaksi ja anna sen kiehua niin kauan, että ruokosokeri on sulanut. Ota kattila pois liedeltä, kun sokeri on seos on tasaista. 
  9. Nosta liivatteet pois vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet sokeriseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
  10.  Laita tuorejuusto vatkauskulhoon. Notkista se ja lisää sokeri-liivateseos koko ajan vatkaten tuorejuuston joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Vatkaa vielä loput kermat vaahdoksi ja nostele ne viimeiseksi tuorejuustoseoksen joukkoon.
  11.  Nosta ohut kakkupohja tarjoiluastialle. Avaa irtopohjavuoan reuna auki ja voitele öljyllä. Ripottele päälle tomusokeria ja laita reunus tarjoiluastialle pohjan ympärille. Anna vuoan reunuksen olla auki, niin pohja jää täytteen sisään, eikä näy valmiissa kakussa kuin vasta kakkua leikatessa. 
  12. Lusikoi tai pursota täyte pohjan päälle ja varmista, että täytettä menee joka puolelle. Tasoita kakun pinta ja nosta kakku jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.
  13.  Valmista vaniljavaahto mittaamalla kaikki vaahdon ainekset kulhoon ja vatkaamalla ne vaahdoksi. Levitä vaahto hyytyneen kakun päälle. 
  14. Poista reunus kakun ympäriltä ja koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi rosmariinilla ja tuoreilla marjoilla.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.