Tiesitkö, että jokamiehenoikeudet ovat Suomessa ainutlaatuiset. Ruohovartisia kasveja, sieniä ja marjoja saat poimia melkein mistä vain ravinnoksi, kun et loukkaa toisen pihapiiriä.

Valmista lettutaikina turpoamaan ja kerää luonnonyrtit.

Kerää luonnonyrtit eli hortat puhtaalta paikalta, ei siis teollisuusalueilta tai tienvarsilta.

Tässä täyte on suolainen salamitäyte.

Mikäli haluat kasvistäytteen, voit käyttää salamin tilalla esimerkiksi keitettyä kukkakaalia. Tällöin voit halutessasi lisätä enemmän mausteita.

Ainekset n. 7 kpl annosta

Lettutaikina:
2
munaa
½
l
maitoa tai valitsemaasi maitojuomaa
1
tl
suolaa
7-8
dl
nuoria silputtuja luonnonyrttejä, nokkosta, pieniä maitohorsman- ja siankärsämönlehtiä sekä käenkaalia
Tai:
6
dl
vettä
Salamitäyte:
2
kevätsipulia varsineen
4-5
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä tai voita
150
g
salamia tai metvurstia
1
punainen iso suippopaprika
200
g
mustapippurituorejuustoa (kevytkin käy)
Paistamiseen:
voita tai margariinia

Ohje

  1. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Vatkaa muut taikinan aineet joukkoon. Anna taikinan turvota ½ tuntia. Jos käytät valmista jauhoseosta, vatkaa jauhot nesteeseen ja anna turvota puolisen tuntia.
  2. Kerää taikinan turvotessa varmasti tuntemasi luonnonyrtit eli hortat ja puhdista ne. Laita hortat lävikköön ja kaada päälle kuumaa vettä, jolloin kasvikset pehmenevät ja nokkosten polte häviää. Hienonna veitsellä hyvin hienoksi. Saat n. 3 dl pehmeää hortasilppua. Jätä muutamia hortia annosten koristeeksi, varsinkin käenkaalit eli ketunleivät ovat kauniita koristeita.
  3. Valmista täyte valmiiksi. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy ja paista sipulit siinä. Pilko myös salami tai metvursti pieniksi kuutioiksi. Ota lämpö pois liedeltä ja lisää nämä kuutiot pannuun. Sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto, saat paksun täytemassan.
  4. Paista lettu- tai paistinpannulla tai kesällä muurinpohjapannulla isoja lettuja tai räiskäleitä molemmin puolin. Jaa täyte letuille ja kierrä letut rullalle. Koristele annokset luonnon yrtein. Nauti heti esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.