Kaurasta ja härkäpavuista syntyy maistuva risoton tyylinen ruoka, jota voi kutsua kauratto-nimellä. Kun valmistat kaurattoa punajuuresta, sen tulee olla tuore juures. Etikkapunajuuret eivät sovi tähän ruokaan. Voit valmistaa kauraton myös muista juureksista, kuten porkkanasta tai valkojuuresta. Risoton tapaan neste lisätään kaurattoon pikkuhiljaa kiehuvana.

*vegaaninen. Saat vegaanisen reseptin korvaamalla tuotteen vegaanisella valmisteella.

Ainekset n. 4:lle annosta

1
kpl
sipuli
2
kpl
punajuurta (n. 200 g)
1
kpl
iso omena (n. 100 g)
3
rkl
rypsiöljyä
n. 6
dl
vettä
2
tl
kasvisfondia tai 1 kpl kasvisliemikuutio
1-2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
tuoretta silputtua rosmariinia
1–3
rkl
voita tai *vegaanista margariinia
n. 75
g
sinihomejuustoa tai *vegaanista valmistetta
½
dl
pekaanipähkinöitä (20 g)
2
rkl
parmesaaniraastetta tai *vegaanista valmistetta

Ohje

1. Kuori ja hienonna sipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja raasta punajuuret ja omena karkeaksi raasteeksi. Kiehauta vesi valmiiksi.

2. Mittaa öljy kattilaan, kuullota siinä nopeasti sipulisilppu ja raasteet, sekoittele välillä. Lisää joukkoon ateriarouhe ja kuullota vielä pari minuuttia.

3. Lisää joukkoon kiehuvaa vettä 1–2 dl kerrallaan sitä mukaa, kun edellinen erä on imeytynyt rouheeseen. Lisää maustavat aineet. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä, sekoita välillä.

4. Kypsennä 20–30 minuuttia niin, että suurimot ovat kypsiä. Kauratto saa olla rakenteeltaan löysähköä, lisää tarvittaessa nestettä.

5. Ota liesi pois päältä ja lisää mukaan voita tai margariinia. Voit murustaa sinihomejuustoa ja / tai pähkinöitä karkeina paloina joukkoon, sekoita vain varovaisesti. Jaa kauratto lautasille, ripottele päälle parmesaaniraastetta, tarjoile kuumana.

Resepti:
Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.