Greippi on hieman harvemmin leivonnaisissa käytetty hedelmä, mutta se sopii hyvin makean murotaikinan ja mascarponejuuston kanssa.

Tässä taikina on paineltu pieniin vuokiin ja täyte on jaettu piiraiden sisään eli nämä piiraat paistetaan täytteineen.

Greippilohkot laitetaan piiraille vasta paiston jälkeen. Samalla ohjeella voit tehdä myös yhden ison piirakan (voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan).

Tiesitkö, että greippi-hedelmä löydettiin vuonna 1750 Barbadokselta ja että nykyään greipin sanotaan olevan yksi "Barbadoksen seitsemästä ihmeestä."

Greippi sisältää paljon foolihappoa, C-vitamiinia ja flavonoideja. Jos et löydä kaupasta greippilohkoja säilykkeenä, voit tehdä itse marinoituja greippejä.

Kuori huolellisesti greipit ja lohko ne. Laita lohkot maustumaan sitruslikööriin, voit lisätä sokerivettä, jos greipeistä ei irtoa nestettä (riippuu niiden mehuisuudesta).

Ainekset 10 - 15 annosta

2-3
tl
kaakaojauhetta
Täyte:
1
tlk
sitruunarahkaa (200 g)
1
tlk
mascarponejuustoa (250 g)
½
dl
sokeria
2
munaa
1
prk
greippilohkoja (540/295 g)
TAI
2
greippiä
2-3
rkl
sitruslikööriä (+sokerivettä)

Ohje

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kaakaojauhe sulaneen taikinan joukkoon. Jaa taikina kahteentoista osaan ja taputtele palaset pienien silikoni- tai metallipiirakkavuokien pohjille ja reunoille.
  2. Valmista täyte sekoittamalla rahka, mascarpone, sokeri ja munat keskenään. Valuta greippilohkot ja paloittele puolet niistä. Jätä loput koristeluun. 
  3. Jos et löydä kaupasta greippilohkoja säilykkeenä, voit tehdä itse marinoituja greippejä: Kuori huolellisesti greipit ja lohko ne. Laita lohkot maustumaan sitruslikööriin, voit lisätä sokerivettä, jos greipeistä ei irtoa nestettä (riippuu niiden mehuisuudesta).
  4. Jaa täyte vuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia vuokien koosta riippuen. Nosta piiraat jäähtymään ritilälle. Poista varovasti vuoat ja koristele piiraat greippilohkoilla.

VINKKI: Kokeile piiraisiin säilykeaprikoosia, -mangoa tai -persikkaa. Mikäli haluat piiraisiin pashan makua, lisää täytteeseen inkivääriä ja mantelilikööriä. Jos haluat piiraisiin vaalean pohjan, jätä kaakaojauhe pois. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Jukka Pakarinen / Otavamedia

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.