Riisillä ja muilla raaka-aineilla täytetyt Gimbap-merilevärullat ovat Korean suosituinta katuruokaa. Niitä vetävät välipalaksi kaikki vauvasta vaariin. Gimbap on selvästi japanilaisen maki-sushin lähisukulainen, mutta eroavaisuuksia löytyy. Molemmissa täytteet kääräistään nori-merileväarkin väliin, mutta korealainen versio rullataan ohuemmaksi ja tarjoillaan pitkulaisina pötköinä, eikä sitä sitä leikata suupaloiksi.

Myös maustamisessa on eroa. Gimbapeissa noria maustaa seesamiöljy, eikä riisisssä käytetä etikkaa. Japanilaiset ovat makitäytteidensä kanssa huomattavasti konservatiivisempia, kun taas gimbapeissa vain taivas on rajana. Tavallaan Gimbap on korealainen pyttäri, jossa hyödynnetään edelliseltä aterialta ylijääneitä aineksia. Suosituimpia täytteitä ovat kimchi, tonnikala ja munakkaat. 

Ainekset 4:lle annosta

3
kananmunaa
1
dl
tuoretta pinaattia
1
tl
suolaa
2+1
rkl
seesamiöljyä
1
porkkana
1
kurkku
10
cm
retikkaa
4
nori-merileväarkkia
Doengjang-dippikastike:
½
dl
doengjang-soija-chilitahnaa (Aasialaisista marketeista löytyy)
1
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
GoGreen seesaminsiemeniä paahdettuina
3
rkl
sipulia kuorittuna ja raastettuna
1
rkl
inkivääriä kuorittuna ja raastettuna

Ohje

  1. Riko munat kulhoon ja sekoita. Lämmitä pannulla tilkka öljyä ja paista munamassa nopeasti munakkaaksi molemmin puolin (käännä lautasen avulla).
  2. Ryöppää pinaatti nopeasti kiehuvassa vedessä ja valuta.
  3. Mausta keitetty riisi suolalla ja sekoita mukaan 2 rkl seesamiöljyä.
  4. Leikkaa porkkana, kurkku ja retikka ohuiksi tikuiksi. Aseta nori-merileväarkki leikkuulaudalle ja leikkaa neljään osaan - keskeltä puoliksi vaakaan ja pystyyn.
  5. Kääri rullat yksi kerrallaan. Levitä leväarkin reunaan pitkittäin 2-3 rkl riisiä. Nosta päälle vihannestikkuja, pinaattia ja ohuiksi siivuiksi leikattua munakasta.
  6. Kääri arkki rullalle paksuksi ”sikariksi”. Pyyhkäise leväarkin liepeet kevyesti vedellä jolloin pinnat tarttuvat kiinni tiiviisti.
  7. Sivele pötköjen pinnat kevyesti seesamiöljyllä. Tarjoa doengjang-dippikastikkeen kanssa.

Doengjang-dippikastike:

  1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa gimbapien kanssa.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.